Vragen over de arbocatalogus?
Onze adviseurs preventie staan voor je klaar
De chauffeur hanteert het hijsdiagram op de juiste wijze in relatie met het te hijsen gewicht en de verplaatsingsafstanden.
Er is voldoende ruimte en de ondergrond is stevig genoeg om te stempelen. Ook is er voldoende ruimte om de lading veilig te kunnen neerzetten.
De autolaadkraan en hijsmiddelen worden periodiek gekeurd. Voor het laden of lossen controleert de chauffeur of de datum op de (her)keurstickers van de autolaadkraan en van de hijsmiddelen niet verlopen zijn. Hij controleert ook of het hijsgereedschap geschikt is voor het gevraagde werk en gaat na of het hijsgereedschap zichtbaar beschadigd is. Is een van deze drie factoren niet in orde, dan start de chauffeur niet met het laden, lossen of hijsen en neemt hij terstond contact op met de werkgever om het probleem op te lossen.
Als het lossen gevaar voor derden oplevert, markeert de chauffeur de losplaats of zet deze af met pilonnen.
De chauffeur beschikt over voldoende vaardigheden om de autolaadkraan te bedienen. Hij heeft daarvoor een werkinstructie ontvangen of beschikt over een certificaat. Voor het laden en lossen van eigen lading volstaat een werkinstructie van de autolaadkraan op basis van de gebruiksaanwijzing. Als de chauffeur gaat hijsen, is soms een certificaat van vakbekwaamheid (TCVT) vereist. Het schema hieronder laat zien wat wanneer vereist is. Zowel de werkinstructie als het certificaat worden opgenomen in het persoonlijk dossier van de chauffeur.
Schema opleiding autolaadkraan
A = instructie op basis van gebruiksaanwijzing, training op de machine en/of een gerichte opleiding
B = certificaat vakbekwaamheid (TCVT) vereist