Vragen over de arbocatalogus?
Onze adviseurs preventie staan voor je klaar
De keuze van de wielen wordt opgenomen in het pakket van eisen bij de aanschaf van een rolcontainer. De wielen worden afgestemd op de werkomgeving (bijvoorbeeld stoffig, koud), de ondergrond, de gewenste frequentie van onderhoud en vervanging en de rolweerstand.
De tipkaart is onderdeel van het oplossingenboek.
Tipkaart wiel rolcontainer
De kracht voor het op gang brengen van een rolcontainer wordt beperkt tot 30 kilogram en voor het op gang houden 20 kilogram. Bij incidenteel verplaatsen van een rolcontainer wordt een startkracht van 50 kilogram niet overschreden.
Drempels en obstakels worden vermeden, zijn ze toch aanwezig dan worden drempelplaten gebruikt.
Een rolcontainer heeft een grip tussen schouder- en heuphoogte en bij voorkeur op borsthoogte.
De loopafstand wordt zo veel mogelijk beperkt.
Er is onderzoek verricht naar de trek- en duwkrachten tijdens het gebruik van rolcontainers gerelateerd aan de beladingsgraad en de ondergrond. Dit heeft geleid tot een aangepast schema waarin de vraag beantwoord wordt of de rolcontainer het juiste hulpmiddel is.
Brochure Gezond werken met rolcontainers
Zijn de rolcontainers in eigendom dan wordt een onderhoudsschema van de wielen opgesteld (bijvoorbeeld 1 x per half jaar periodieke controle en onderhoud) en een plan om rolcontainers met kapotte wielen uit het werkproces te halen.
Zijn de rolcontainers niet in eigendom, dan worden met de eigenaar afspraken gemaakt over het onderhoud van de wielen en het plan van aanpak om rolcontainers met kapotte wielen uit het werkproces te halen.
De werkgever informeert de werknemers over het arbeidsrisico en geeft instructies hoe hiermee in de praktijk om te gaan. Hij houdt toezicht op de naleving hiervan. De werknemer zorgt, naar vermogen, in zijn doen en laten tijdens het werk voor zijn eigen veiligheid en gezondheid, die van collega’s en van anderen.