Logistiek Pact ondertekend om de toekomst van de logistieke sector te versterken

TLN, FNV, CNV en MBO Raad hebben het ‘Logistiek Pact’ ondertekend om de toekomst van de transport en logistiek sector te versterken.
Ondertekenaars Logistiek Pact
Gepubliceerd:


TLN, FNV, CNV en MBO Raad hebben het ‘Logistiek Pact’ ondertekend om de toekomst van de transport en logistiek sector te versterken. In het pact leggen de organisaties actielijnen tot 2027 vast om structureel samen te werken aan goed logistiek beroepsonderwijs, loopbaanontwikkeling en instroom van nieuwe vakmensen in de logistieke sector.

De logistieke sector is cruciaal voor een toekomstbestendig Nederland. Maar er is ook een groot tekort aan goed opgeleid personeel. Daarom slaan bedrijfsleven en beroepsonderwijs de handen ineen om dit aan te pakken. Het pact zet in op een regionale aanpak, het creëren van doorlopende leerlijnen van vmbo tot hbo en het profileren van de sector als aantrekkelijke sector voor jongeren, zij-instromers en werkzoekenden. En er wordt ingezet op een kwaliteitsontwikkeling van het onderwijs door professionalisering van docenten en aansluiting op de praktijk.

Elisabeth Post, voorzitter TLN: “De logistiek is de stille motor van Nederland. Of het nu gaat om zorg, woningbouw of energietransitie – het lukt alleen met logistiek. Dit pact zorgt ervoor dat we die motor draaiende houden met vakmensen die goed zijn voorbereid op de toekomst.”

Adnan Tekin, voorzitter MBO Raad: “Goed beroepsonderwijs begint met goede samenwerking. Het pact laat zien dat we verantwoordelijkheid nemen – niet alleen voor de student van nu, maar ook voor de werknemer van morgen. Regionaal, concreet en samen met het bedrijfsleven.”

Roel van Dijk, bestuurder CNV: “Voor ons is dit pact een erkenning van het vak en de vakmens. We investeren niet alleen in instroom, maar ook in behoud en ontwikkeling. Dat is nodig in een sector waar mensen het verschil maken.”

Linda Slagter, bestuurder FNV: “De kracht van de logistiek zit in de mensen. Dit pact helpt om hun kennis en ontwikkeling centraal te zetten – van instroom tot doorgroei. Zo zorgen we samen voor een sector die klaar is voor de toekomst.”

Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) heeft de totstandkoming van het pact gefaciliteerd. Annette de Groot, directeur STL: “STL gelooft in de kracht van regionale samenwerking. Daarom zetten we ons in om bedrijven, scholen en vakmensen lokaal te verbinden en te ondersteunen. Dit pact geeft die beweging richting en kracht.”

De ondertekening vond plaats tijdens het symposium ‘Werk maken van Talent’ op het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam en vormde het slotstuk van een middag vol gesprekken, werksessies en inspiratie. De komende jaren wordt het pact verder uitgerold.


Deelnemers symposium 'Werk maken van talent'

Foto: Deelnemers symposium ‘Werk maken van talent’

Wat vind je van deze pagina?