Sector helpt bij bespreekbaar maken van de overgang

De overgang wordt vaak niet herkend. Daardoor worden de symptomen verkeerd aangepakt. Vermoeidheid, slapeloosheid, hartkloppingen en opvliegers. Het zijn klachten waar vrouwen jaren last van kunnen hebben die gevolgen kunnen hebben in het dagelijkse leven en op het werk.
Gepubliceerd:

In de podcastserie ‘Kaarten op tafel’ van Tanja Jess komt een slaapcoach van Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) aan het woord en wordt ingegaan op het werken tijdens de overgang in de sector transport en logistiek.

Podcast met Tanja Jes
 
Aandacht voor de overgang is cruciaal om over voldoende vrouwelijk talent en arbeidspotentieel te beschikken en uitval te voorkomen. Door het bespreekbaar maken van de overgang wil de sector hieraan een bijdrage leveren. Tanja Jess heeft zelf de nadelige gevolgen van de overgang ervaren. Ze is ervaringsdeskundige en benoemt het graag zoals het is. De aflevering van de podcast over de sector transport en logistiek kun je hier beluisteren. 

Cijfers
 
In de sector transport en logistiek werken 22.000 vrouwen, waarvan 8.000 vrouwen in de overgangsleeftijd (40-60 jaar). Onder andere uit RIVM-onderzoek blijkt dat zo’n 80% van hen lichte tot zware overgangsklachten heeft. En ongeveer 30% loopt zelfs het risico om langdurig uit te vallen. Aandacht voor de overgang is daarom cruciaal om medewerkers beter inzetbaar te laten zijn en verzuim te voorkomen. 

Klachten eerder herkennen, check de infohub van STL
 
Praten op het werk over de overgang is nog steeds een drempel. Zowel leidinggevenden als ook de vrouwen zelf, herkennen de klachten vaak niet. Bij veel bedrijven is weinig kennis over de overgang en de bijbehorende klachten. Door vroegtijdig vrouwen bekend te maken met klachten, die te maken hebben met de overgang, kan uitval worden voorkomen. STL helpt hierbij met informatie en ondersteuning zoals tipboekjes, advies, workshops en coaching. Voor meer informatie zie www.stl.nl/overgang.