Sectormonitor transport en logistiek, 1e kwartaal 2022

Toenemend aantal werkgevers heeft last van aanhoudend tekort aan personeel
Man leunt tegen pallets, transport en logistiek sector
Gepubliceerd:

De arbeidsmarkt in de sector kampt met een tekort aan personeel. Dat zegt een toenemend aantal ondernemers in het goederenvervoer over de weg (52% in Q2 tegen 46% in Q1) en logistiek dienstverleners (34% in Q2 tegen 30% in Q1). Het aantal vacatures blijft hoog en de pensioenuitstroom neemt verder toe. Het aantal faillissementen blijft op een laag niveau en de instroom in WW van vrachtwagenchauffeurs en logistiek medewerkers neemt verder af. Dit blijkt uit de meest recente Sectormonitor transport en logistiek.

In de Sectormonitor worden per kwartaal arbeidsmarktontwikkelingen gemonitord van werknemers en werkgevers die zijn aangesloten bij SOOB/Pensioenfonds Vervoer. De cijfers gaan naast het onderzochte kwartaal, ook deels over het lopende kwartaal, om goed aan te sluiten bij de actuele ontwikkelingen. De Sectormonitor komt tot stand in opdracht van de sociale partners TLN, VVT, FNV Transport en Logistiek en CNV Vakmensen. De uitvoering is in handen van Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) en is mogelijk dankzij SOOB.

STL: “Tegelijkertijd blijkt uit de Sectormonitor dat er (begin 2022-Q2) meer transportondernemers zijn die de komende drie maanden een toename van hun personeelsbestand verwachten (27,7%) dan ondernemers die een afname verwachten (4,7%). De verwachtingen over het economisch klimaat zijn wel negatief.”

Werknemer transport en logistiek

De sectormonitor Q1 2022

Lees de laatste ontwikkelingen in de sector transport en logistiek

Meer arbeidsmarktontwikkelingen uit deze Sectormonitor:

  • Het aantal vacatures voor vrachtwagenchauffeurs en logistiek medewerkers ligt in juni 2022 op een hoger niveau dan vorig jaar. 
  • Het aandeel ondernemers goederenvervoer over de weg dat een belemmering ervaart door een personeelstekort blijft zeer hoog. In 2022-Q1 ervaart ruim de helft een belemmering door een tekort aan personeel.
  • In het eerste kwartaal 2022 was er een omzetgroei in het beroepsgoederenwegvervoer van +16,4% en in logistieke dienstverlening +31,9% ten opzichte van 2021-Q1 (CBS, 2022).

Ontwikkelingen ten aanzien van werknemers en werkgevers aangesloten bij SOOB/PFV:

  • Het aantal bedrijven neemt toe ten opzichte van jaar eerder. Het gemiddeld aantal werknemers per bedrijf daalt. En het aandeel kleine bedrijven (max. 10 werknemers) groeit. 
  • Het aantal faillissementen ligt in 2022-Q1 op hetzelfde (lage) niveau als een jaar eerder. In heel 2021 gingen in de sector minder bedrijven failliet dan in 2020. 
  • Het totaal aantal werknemers in de sector bedraagt 166.535 in 2022-Q1. Het aantal werknemers neemt licht af t.o.v. vorig kwartaal. Het aantal chauffeurs blijft op een vergelijkbaar niveau als vorig jaar. Er zijn 91.730 chauffeurs in 2022-Q1.

Benieuwd naar meer cijfers en trends?

Bekijk hier de Sectormonitor 1e kwartaal 2022. Voor een verdere verdieping van de belangrijkste trends op de arbeidsmarkt verwijzen wij naar de nieuwe Arbeidsmarktrapportage beroepsgoederenvervoer

Wat vind je van deze pagina?