Staat je vraag er niet tussen?
Onze adviseurs staan voor je klaar om je verder te helpen.
Wij staan voor je klaar in de transport en logistiek. De sector vol kansen en mogelijkheden! Of je nu graag in een distributiecentrum werkt of liever de weg op gaat in een vrachtwagen, bij STL maken we het mogelijk. We helpen je met het zoeken naar je droombaan, bij je rijopleiding en zorgen ervoor dat je goed voorbereid aan de slag gaat. We gaan samen op weg naar jouw volgende stap.
Alles voor werkzoekendenWij zijn er voor jou én de rest van de sector transport en logistiek. Opgericht door en vóór de sector zorgen wij voor jouw werk en ontwikkeling. We helpen je om de juiste opleiding te kiezen, een leuk leerbedrijf te vinden en je carrière een vliegende start te geven. We gaan samen verder voor jouw toekomst.
Alles voor studentenOnze sector is een sector die continu in beweging is. Als jij je hoofd koel wilt houden in deze snelle sector is fysiek en mentaal in balans zijn belangrijk. We helpen je professioneel te ontwikkelen, een goede balans te vinden, veilig te werken, of een baan te vinden waar je blij van wordt. Wil jij vooruit? Dan maken wij de weg vrij.
Alles voor werknemersWij zijn er voor jou én de rest van de sector transport en logistiek. Opgericht door en vóór de sector zorgen wij voor méér instroom en minder uitstroom. We helpen je om personeel te vinden, te behouden en op te leiden. We gaan samen verder voor jouw bedrijf.
Alles voor werkgeversWij zijn actief op de arbeidsmarkt in transport en logistiek. Opgericht door en vóór de sector, zorgen wij voor méér instroom en minder uitstroom. STL werkt voor bedrijven en de mensen die er werken. Wij brengen ze in beweging en helpen ze op weg. Zodat mensen met plezier aan het werk gaan en blijven.
Alles over STLTo translate text on this site:
To translate text on this site:
Op deze pagina vind je antwoorden op de veelgestelde vragen over BBL. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.
Met een BBL-opleiding werk je en haal je jouw MBO-diploma. Je werkt 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf. En je volgt één dag per week lessen bij een ROC bij jou in de buurt. Zo leer je de theorie die je meteen gebruikt in de praktijk.
Je kunt met een BBL-opleiding starten vanaf 16 jaar. Er is geen maximale leeftijd.
Tijdens je BBL-opleiding leer en werk je. Voor het werk krijg je betaald. Hiervoor moet je uren schrijven.
Uren schrijven betekent dat je de uren doorgeeft die je hebt gewerkt. Op basis van wat jij doorgeeft krijg je betaald.
Het is dus heel belangrijk dat je jouw uren goed doorgeeft (schrijft). Dit doe je via het portaal van STL. Als je hier inlogt dan krijg je een dashboard te zien. Voor het uren schrijven krijg je een weekoverzicht te zien. In deze week vul je in op welke dagen en tijden je hebt gewerkt.
Uren schrijven doe je elke week. Als je op tijd je uren invult krijg je ook op tijd je salaris.
In de logistiek kun je alle kanten op! Werk in een magazijn als logistiek medewerker, stuur een team aan als logistiek teamleider of coördineer grote operaties als logistiek supervisor. Liever plannen en organiseren? Dan is een baan als transportplanner of supply chain coördinator iets voor jou. Wat je ook kiest, in de logistiek is altijd werk en geen dag is hetzelfde! Bekijk al onze logistiek opleidingen.
Met een BBL-opleiding leer je ondertussen ook al bij een bedrijf. Maar sommige bedrijven geven je de kans om niet alleen te leren tijdens de dag les die je volgt tijdens je BBL-opleiding. Soms kan je ook bij het bedrijf zelf extra les krijgen. Hierdoor kan je nog meer leren en werken in de praktijk. Bekijk alle bedrijven met deze speciale BBL-opleidingen.
Er zijn tientallen beroepen in transport en logistiek. Denk daarbij aan beroepen als:
Met een BBL-opleiding kun je in al deze beroepen terecht. Bezoek de pagina met onze BBL-opleidingen. Daar zie je ook het mbo-niveau dat bij elk beroep past.
Zit jouw vraag er niet bij? Laat het ons weten! We helpen je graag vooruit.
Ga je verder leren na je vmbo? Dan kun je kiezen voor een BBL-opleiding of een BOL-opleiding om je mbo-diploma te halen. Maar wat houdt BBL en BOL precies in?
BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Tijdens je BBL-opleiding ga je 1 dag in de week naar school. Daar krijg je de vakken die je nodig hebt om je werk goed te kunnen doen. Denk aan Nederlands, Engels en rekenen. Daarnaast werk je (onder begeleiding) 4 dagen in de week bij een leerbedrijf. Als leerling-werknemer ontvang je ook een salaris. Volg je via Sectorinstituut Transport en Logistiek je BBL-opleiding? Dan krijg je 100% korting op je rijopleidingen voor je C- en CE-rijbewijs. Op je B-rijbewijs krijg je 40% korting. De rest van de kosten voor de rijopleiding spaar je via ons StudiePlan.  
BOL betekent: Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat dan 4 dagen per week naar school. In je BOL-opleiding ligt er dus meer nadruk op de theorie. Tijdens je stageperiode in het laatste jaar werk je grotendeels bij het leerbedrijf. Sommige stageplekken bieden een vergoeding aan, maar dat is niet altijd zo.
Weet je nog niet of je BBL of BOL gaat kiezen? Of wil je weten hoe het zit met studiefinanciering of een OV-jaarkaart? Chat, mail of bel ons dan! We helpen je graag!
BBL is een mbo-opleiding die perfect aansluit op een afgeronde vmbo-opleiding. Wie (bijna) klaar is met de vmbo-opleiding, kan zich inschrijven. Ook met andere vooropleidingen kan je zoon of dochter aan een BBL beginnen. De toelatingseisen verschillen per BBL-opleiding.
Samen met je zoon of dochter zoekt STL ook een passend leerbedrijf. Belangrijk is dat hij/zij van aanpakken houdt, zelfstandig en resultaatgericht kan werken en tegen een beetje stress kan. We zullen daarover praten met je zoon of dochter tijdens een sollicitatiegesprek. Ook bij het leerbedrijf vindt nog een sollicitatiegesprek plaats.
Hebben de gesprekken een goede afloop, dan komt je zoon of dochter bij STL in dienst. In het contract (de arbeidsovereenkomst) staan de afspraken die we maken. STL betaalt het loon en zorgt voor een fijne begeleider.
Nee, want vanaf 16,5 jaar mag je dankzij 2toDrive al lessen voor rijbewijs B. Je kunt dan ook je theoriecertificaat halen. Na je 17e mag je het praktijkexamen doen. Geslaagd? Gefeliciteerd, je mag dan al de weg op! Tot je 18e moet er nog wél een begeleider mee in de auto. Met je rijbewijs B kun je ook beginnen aan je lessen voor C-CE. Meer weten? Check 2toDrive.
Bij de BBL-opleiding Chauffeur Wegvervoer krijg je ook rijlessen. Tijdens de opleiding haal je alle rijbewijzen die je nodig hebt om vrachtwagenchauffeur te worden. Heb je nog geen B-rijbewijs (voor een personenauto)? En ben je nog niet begonnen met B-rijlessen? Dan kies je voor het pakket B-C-CE.
Het pakket B-C-CE bestaat uit:
*Heb je de onderdelen met een sterretje gehaald én je mbo-diploma behaald? Dan krijg je ‘Code 95’ op je rijbewijs. Dit is verplicht als je als vrachtwagenchauffeur gaat werken. Code 95 is vijf jaar geldig. Daarna kun je het verlengen door nascholing te volgen.
Tijdens je opleiding heb je ook Code 95 nodig om in een vrachtwagen te rijden. Je ROC of vakschool kan hiervoor vrijstelling aanvragen. Dit kan alleen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Vraag bij je school hoe dit werkt!
Je kunt je rijopleiding doen bij 23 rijscholen in heel Nederland. Je vindt er dus altijd wel eentje bij jou in de buurt. Een ervaren instructeur bereidt je voor op de rijexamens. Elk examen blijft natuurlijk een spannend moment. Succes daarbij!
Ook je Arbo-training en het behalen van je Veiligheidscertificaat Vorkheftruck doe je bij een rijschool.
Code 95 is verplicht als je voor je beroep op een vrachtwagen rijdt. De code is vijf jaar geldig. Je kunt verlengen door het volgen van nascholing.
Ook voor het rijden in een vrachtwagen tijdens je opleiding heb je Code 95 nodig. Je ROC of vakschool kan daar vrijstelling voor aanvragen. Je moet dan wel aan enkele voorwaarden voldoen. Informeer bij je school!
Heb je de noodzakelijke onderdelen van je rijopleiding én je mbo-diploma gehaald? Dan krijg je Code 95 op je rijbewijs. De gemeente waar jij woont zet de aanduiding dan op je rijbewijs, achter de letters C of CE. Je moet daarvoor zelf naar de gemeente gaan. Het gaat dus niet automatisch!
Ongewenst gedrag is gedrag van anderen wat jij niet wilt. Gedrag waar je last van hebt. Bijvoorbeeld: pesten, uitschelden, bedreigen, bang maken, slaan, schoppen of duwen, aanraken terwijl je dat niet wilt, doen alsof je minder waard bent. Heb je last van wat iemand zegt of doet? En wil je daar niet met die persoon zelf over praten? Dan kun je ook contact opnemen met de vertrouwenspersoon.
Transport en logistiek gaat over het verplaatsen en opslaan van goederen. Dit kan over de weg, het water of door de lucht. Van pakketjes bezorgen tot grote ladingen verschepen, alles moet op tijd en op de juiste plek aankomen. En alles moet veilig en volgens de regels gebeuren. Daar zorgen chauffeurs, planners en magazijnmedewerkers samen voor!
Je krijgt betaald voor de uren die je werkt bij het leerbedrijf. Voor je wekelijkse schooldag ontvang je (in principe) géén loon. Sectorinstituut Transport en Logistiek betaalt elke 4 vier weken jouw loon. Dat maken we over op je bankrekening. Omdat een jaar 52 weken heeft, betalen we dus 13 keer per jaar je loon. Lees hier meer over geldzaken.
Ja, je krijgt je uren doorbetaald. De eerste werkdag dat je ziek bent is een wachtdag, deze krijg je niet uitbetaald.
Let op: registreer tijdig je ziekteuren via het portaal zodat wij deze kunnen uitbetalen.
Bel de dag voordat je weer gaat werken je leerbedrijf. Dan weten zij dat je de volgende dag er weer bent.
Bel op de eerste dag dat je weer gaat werken STL op 088-2596116.
Jazeker! Het klopt dat sommige leerbedrijven uurlonen hebben die hoger zijn dan onze uurlonen. In dat geval ontvang je het (hogere) uurloon dat in jouw leerbedrijf geldt. Als de uurlonen gemiddeld lager zijn dat de uurlonen uit de cao Beroepsgoederenvervoer, ontvang je toch het (hogere) uurloon van de cao Beroepsgoederenvervoer.
Iedereen die werkt, betaalt belasting en premie. De belasting en premie gaan van je brutoloon af. Dat doen wij voor je. Wat er na deze inhoudingen overblijft, is je nettoloon. Dat is wat je ‘schoon’ verdient.
De uurlonen uit de tabel op deze pagina zijn bruto bedragen. Daar gaat dus nog wat af. Gelukkig niet veel, want hoe jonger je bent, hoe minder belasting en premie je betaalt. Op je loonstrook zie je straks wat er wordt ingehouden. Je loonstrook heet bij ons ‘salarisspecificatie’. De inhoudingen staan bij ‘Ingehouden loonbelasting/premie volksverzekeringen’.
Soms kun je aan het eind van het jaar belasting terugkrijgen. Bijvoorbeeld als je kosten hebt gemaakt voor studieboeken, lesgeld of collegegeld. Ben je 18 jaar of ouder? Dan heb je soms ook recht op toeslagen. Hoe dat precies zit, lees je op de website van de Belastingdienst.
Wil je starten met een BBL-opleiding? Leuk! Kies de opleiding die bij je past en meld je aan. STL neemt contact met je op en helpt je een leerbedrijf te vinden, zodat je snel kunt beginnen!
Heb jij je aangemeld voor een BBL-opleiding van Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL)? Dan nemen wij binnen twee werkdagen contact met je op. Je wordt dan ook uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek met een adviseur van STL. Is alles in orde (en ben je ook ingeschreven bij een ROC of vakschool) dan kom je in dienst van het Sectorinstituut.
We helpen je ook een geschikt leerbedrijf te vinden. Bij het leerbedrijf heb je ook een sollicitatiegesprek. Wil het leerbedrijf jou hebben? En wil je er zelf ook graag werken? Dan ga je bij het leerbedrijf aan de slag. Het Sectorinstituut blijft tijdens de opleiding jouw werkgever.
In de haven is het altijd druk! Zeeschepen, binnenvaartschepen, vrachtwagens en treinen brengen en halen goederen van over de hele wereld. Havenlogistiek draait om het laden, lossen en vervoeren van deze goederen. Jij zorgt dat alles soepel verloopt! Of je nou op de terminal werkt, transport regelt of een team aanstuurt, jouw werk is belangrijk. Je kunt starten als Medewerker Havenlogistiek of Havenoperaties en later doorgroeien naar een leidinggevende functie.
Bij STL kun je verschillende BBL-opleidingen in de havenlogistiek volgen:
Waar je ook begint, in de haven is altijd werk en volop doorgroeimogelijkheden!
BBL-opleidingen in havenlogistiek verschillen in niveau. Niveau 1 is voor iedereen, terwijl niveau 2, 3 en 4 uitdagender zijn en langer duren. Waar je ook begint, je kunt altijd doorgroeien of direct aan het werk. De haven biedt volop kansen. Ontdek jouw niveau en start jouw carrière in havenlogistiek!
Met een BBL-opleiding in havenlogistiek kun je verschillende kanten op! Werk direct in de haven als Medewerker Havenlogistiek of Medewerker Havenoperaties, waar je zorgt voor het laden, lossen en vervoeren van goederen. Liever meer verantwoordelijkheid? Dan kun je doorgroeien naar Coördinator Havenlogistiek of Coördinator Havenoperaties, waarbij je transport plant en een team aanstuurt. Kies jouw richting en start je carrière in de haven!
Als Coördinator Havenlogistiek zorg je ervoor dat goederen veilig en op tijd de haven in en uit gaan. Dit zijn je belangrijkste taken:
Je werkt op kantoor, maar hebt veel contact met collega’s in de haven. Tijdens de BBL-opleiding leer je hoe je transporten organiseert, klanten adviseert en administratieve taken uitvoert.
Als medewerker havenoperaties zorg je ervoor dat goederen snel en veilig op de juiste plek komen. Jij houdt je bezig met:
Geen dag is hetzelfde, want de haven staat nooit stil!
Als Coördinator Havenoperaties zorg jij ervoor dat alles op de terminal soepel en veilig verloopt. Jij bent de schakel tussen het team, de planning en het transport. Dit zijn je belangrijkste taken:
In de haven is het altijd druk en geen dag is hetzelfde. Jij zorgt dat alles goed loopt en het werk doorgaat!
Als Medewerker Havenlogistiek zorg je dat goederen snel en veilig door de haven gaan. Denk aan het laden en lossen van schepen en het regelen van papieren. Dankzij jouw inzet verloopt alles soepel en gaat alles snel door de douane.
Bij STL kun je verschillende BBL-opleidingen in de logistiek volgen:
Op welk niveau je ook begint, je kunt altijd doorleren. Of meteen in een baan beginnen, natuurlijk!
Je kunt beginnen met de opleiding Logistiek Medewerker als je een vmbo-diploma, een entreeopleiding of een overgangsbewijs van havo/vwo van jaar 3 naar 4 hebt.
De BBL-opleiding Logistiek Teamleider is niveau 3. Om te starten heb je één van deze diploma’s nodig:
Om in de logistiek te werken, heb je een mbo-opleiding nodig. Je kunt starten op niveau 1 als je geen diploma hebt en doorgroeien naar niveau 2, 3 of 4. Hoe hoger het niveau, hoe meer je leert over plannen en leidinggeven. Met een BBL-opleiding bij STL werk je direct in de praktijk en kun je snel aan de slag!
Werken in de logistiek is meer dan alleen sjouwen met dozen. Als logistiek medewerker zorg je ervoor dat goederen goed worden ontvangen, opgeslagen en verzonden. Magazijnen en distributiecentra zijn tegenwoordig slim ingericht, zodat je niet te zwaar hoeft te tillen en je rug wordt gespaard. Voor het zwaardere werk gebruik je een heftruck.
Om te beginnen met de opleiding Logistiek Supervisor heb je één van deze diploma’s nodig:
Voor de opleiding assistent logistiek medewerker heb je geen speciale vooropleiding nodig. Je moet wel minstens 16 jaar oud zijn om te kunnen starten. Nieuwsgierig? Lees dan meer informatie over de opleiding op onze website en bekijk de mogelijkheden voor onze logistiek opleidingen.
Voor de opleiding Specialist Transport & Logistiek heb je een vmbo-, mavo-, mbo niveau 2-diploma of een overgangsbewijs havo/vwo nodig. Heb je een havo- of vwo-diploma? Dan kun je mogelijk vrijstellingen krijgen.
Een logistiek teamleider zorgt ervoor dat alles in het magazijn soepel verloopt. Je bewaakt de planning, regelt dat goederen op tijd vertrekken en ondersteunt je team om samen topresultaten te behalen. Of het nu gaat om een last-minute levering of een logistieke puzzel, jij houdt het overzicht. Geen dag is hetzelfde, en dat maakt het werk juist zo leuk!
Als logistiek medewerker werk je in een magazijn of distributiecentrum. Je zorgt ervoor dat alles goed verloopt: je laadt en lost goederen, verzamelt bestellingen en maakt ze klaar voor verzending. Voor zwaar werk gebruik je een heftruck. Jij zorgt ervoor dat alles op tijd op de juiste plek komt.
Een assistent logistiek helpt bij het opslaan, verplaatsen en klaarmaken van goederen in een magazijn, transportbedrijf of groothandel. Je werkt samen met een logistiek medewerker of teamleider. Wil je verder leren? Dan kun je de opleiding Logistiek Medewerker (niveau 2) of een andere mbo-opleiding volgen.
Een Logistiek Supervisor stuurt een team aan in een magazijn of distributiecentrum en zorgt dat alles soepel verloopt. Je maakt planningen, houdt het overzicht en zorgt ervoor dat goederen op tijd aankomen. Daarnaast los je logistieke problemen op, beheer je de voorraad en zorg je dat het team goed samenwerkt. Het is een afwisselende en verantwoordelijke rol waarin je veel organiseert en leidinggeeft.
Bij STL kun je verschillende BBL-opleidingen in de transport volgen:
Op welk niveau je ook begint, je kunt altijd doorleren. Of meteen in een baan beginnen, natuurlijk!
Met een transportopleiding kun je de weg op als vrachtwagenchauffeur, aan de slag als machinist mobiele kraan of achter de schermen alles regelen als transportplanner. Je kunt ook doorgroeien naar internationaal chauffeur of een leidinggevende functie. In de transport zijn er volop kansen!
Bij elk groot bouwproject zie je wel een (mobiele) kraan staan – gigantische machines die zware ladingen verplaatsen. Als mobiele kraanmachinist sta jij aan de knoppen. Hijsen, liften, tillen en precies laten zakken – jij zorgt voor veilig en nauwkeurig verticaal transport. Je begint met een veiligheidscontrole, stemt af met collega’s en gebruikt de kraan om materialen op de juiste plek te krijgen. Tijdens je opleiding leer je alles over de techniek, verkeersregels en het berekenen van ladingen, zodat je dit direct in de praktijk kunt toepassen!
De duur van de transportopleiding hangt af van het niveau: niveau 2 duurt 2 jaar, niveau 3 duurt 3 jaar en niveau 4 duurt 4 jaar. Niveau 1 is een entreeopleiding, maar er zijn op dit moment geen transportopleidingen op dit niveau.
Onze adviseurs staan voor je klaar om je verder te helpen.
Verzenden...
Er is iets fout gegaan. Probeer het later opnieuw.
Dank je! Wil je je antwoord nog kort toelichten?
Dank je voor je feedback!