Wij staan voor je klaar
Heb je een vraag of wil je direct van onze diensten gebruik maken? Onze adviseurs staan voor je klaar om je verder te helpen.
Wij staan voor je klaar in de transport en logistiek. De sector vol kansen en mogelijkheden! Of je nu graag in een distributiecentrum werkt of liever de weg op gaat in een vrachtwagen, bij STL maken we het mogelijk. We helpen je met het zoeken naar je droombaan, bij je rijopleiding en zorgen ervoor dat je goed voorbereid aan de slag gaat. We gaan samen op weg naar jouw volgende stap.
Alles voor werkzoekendenWij zijn er voor jou én de rest van de sector transport en logistiek. Opgericht door en vóór de sector zorgen wij voor jouw werk en ontwikkeling. We helpen je om de juiste opleiding te kiezen, een leuk leerbedrijf te vinden en je carrière een vliegende start te geven. We gaan samen verder voor jouw toekomst.
Alles voor studentenOnze sector is een sector die continu in beweging is. Als jij je hoofd koel wilt houden in deze snelle sector is fysiek en mentaal in balans zijn belangrijk. We helpen je professioneel te ontwikkelen, een goede balans te vinden, veilig te werken, of een baan te vinden waar je blij van wordt. Wil jij vooruit? Dan maken wij de weg vrij.
Alles voor werknemersWij zijn er voor jou én de rest van de sector transport en logistiek. Opgericht door en vóór de sector zorgen wij voor méér instroom en minder uitstroom. We helpen je om personeel te vinden, te behouden en op te leiden. We gaan samen verder voor jouw bedrijf.
Alles voor werkgeversWij zijn actief op de arbeidsmarkt in transport en logistiek. Opgericht door en vóór de sector, zorgen wij voor méér instroom en minder uitstroom. STL werkt voor bedrijven en de mensen die er werken. Wij brengen ze in beweging en helpen ze op weg. Zodat mensen met plezier aan het werk gaan en blijven.
Alles over STLOp deze pagina vind je antwoorden op de veelgestelde vragen over veilig en vitaal in de transport en logistiek. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.
Ja, STL kan de resultaten uitgebreid presenteren bij jou op het bedrijf en aanbevelingen doen voor concrete verbeterstappen.
Neem contact op met STL om de Inzetbaarheidscheck voor jouw bedrijf te organiseren en begeleiden.
Voordelen zijn minder verzuim, hogere productiviteit, inzicht in gezondheid, gerichte acties, benchmarking en ondersteuning bij verbeteringen.
Het is aanbevolen om de check jaarlijks te herhalen om de voortgang te meten en nieuwe verbeterpunten te identificeren.
De kosten variëren afhankelijk van het aantal deelnemers en de specifieke wensen van je bedrijf. Neem contact op met STL voor een offerte.
Medewerkers krijgen direct persoonlijke tips en adviezen. Als werkgever ontvang je een geanonimiseerde rapportage met aanbevelingen voor verbeteringen.
De groepsrapportage geeft een overzicht van de algemene gezondheid en inzetbaarheid van je team en vergelijkt deze met andere bedrijven in de sector.
De individuele resultaten zijn alleen zichtbaar voor de medewerker zelf. Als werkgever ontvang je een geanonimiseerde groepsrapportage bij meer dan 15 deelnemers.
Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer een half uur per medewerker.
De Inzetbaarheidscheck is een online vragenlijst die de gezondheid en inzetbaarheid van medewerkers in kaart brengt, met als doel verzuim te verminderen en productiviteit te verhogen.
Je kunt ons PMO aanvragen voor jouw bedrijf en werknemers door contact met ons op te nemen.
Ja, voor bedrijven die aan SOOB afdragen, geldt een subsidie van ongeveer 50% voor de kosten van het PMO.
Je hebt hierin verschillende keuzes. We kunnen het PMO uitvoeren in een ruimte bij jouw bedrijf, we kunnen naar je toe komen met een speciaal ingerichte bus of je kunt naar een locatie van een van PMO-uitvoerders bij jou in de buurt.
Ons PMO richt zich op een bredere benadering van jouw gezondheid, inclusief leefstijl en vitaliteit, terwijl een PAGO zich vaak alleen richt op medische aspecten. De uitkomsten van een PAGO worden toegelicht door een (bedrijfs)arts.
De individuele resultaten worden vertrouwelijk behandeld, terwijl werkgevers (vanaf 15 onderzochte medewerkers) een geanonimiseerd groepsrapport ontvangen met aanbevelingen voor gezondheidsmaatregelen in het bedrijfsbeleid.
Bij ons wordt het PMO uitgevoerd in een speciaal ingerichte autobus bij jouw bedrijf, waar jij en je collega's individuele gezondheidsonderzoeken ondergaan.
Ja, deelname aan ons PMO is altijd vrijwillig voor jou en je collega's.
Ons PMO omvat de Inzetbaarheidscheck en het Vitaliteitsonderzoek, gericht op leefstijl en algemene gezondheid van jou en je collega's.
Door je werknemers een PMO aan te bieden, help je bij het bevorderen van hun gezondheid en welzijn, vermindert het risico op uitval door gezondheidsproblemen, en draag je bij aan een positieve bedrijfscultuur. Ook is het wettelijk verplicht om een PMO aan te bieden aan je medewerkers.
Een PMO staat voor Preventief Medisch Onderzoek. Het is een gezondheidsonderzoek dat we aanbieden aan werknemers om vroegtijdig gezondheidsrisico's op te sporen en preventieve maatregelen te nemen.
Toekomstgericht Leiderschap verhoogt de betrokkenheid en tevredenheid van medewerkers, wat leidt tot meer loyaliteit en behoud van personeel.
Het helpt medewerkers om waardevol en productief te blijven en om persoonlijk te groeien. Ze krijgen inzicht in zichzelf, ontwikkelen hun leiderschapsvaardigheden en verbeteren hun communicatie.
STL helpt met info en advies. Ook biedt STL coaching voor een gezonder leven zoals hulp bij stress, beter slapen, afvallen, stoppen met roken en meer
Ga in gesprek. Neem de tijd. Bied een luisterend oor. Met welke aanpassingen kan je werknemer blijven werken tijdens de overgang? Maak samen een plan voor de komende periode. En heeft je werknemer professionele begeleiding nodig? Dan kun je via STL een overgangsconsulent aanbieden. De coaches geven advies en hulp bij het werken in de overgang.
Je kunt op verschillende manieren ondersteuning geven tijdens de overgang op werk. Aanpassingen maken in het rooster, zorgen voor een comfortabele werkomgeving, vaker pauzes geven. Toon begrip voor wat je werknemer doormaakt en sta open voor aanpassingen die kunnen helpen de klachten te verzachten.
Ja, je medewerkers kunnen zeker werken tijdens de overgang. Het kan soms wel lastiger zijn vanwege de klachten. Stel je open voor een gesprek, en praat over kleine aanpassingen op het werk die kunnen helpen, zoals een aangepast rooster of iets vaker pauzes nemen.
Een overgangsconsulent is een expert die veel weet over de overgang. Deze consulent helpt jouw medewerker te begrijpen wat er met het lichaam gebeurt en geeft advies over hoe met deze veranderingen om te gaan, zowel thuis als op het werk. Je kunt hulp aanvragen van een overgangsconsulent via STL.
Een overgangsconsulent kan helpen beter om te gaan met klachten van de overgang tijdens het werk. De coaches geven advies over kleine veranderingen op je werkplek, zoals vaker pauzes nemen, en tips voor beter slapen of minder last hebben van opvliegers.
Dat verschilt per persoon. Veelvoorkomende symptomen van de overgang bij vrouwen zijn opvliegers, stemmingswisselingen zoals boos of onzeker, moeheid, slecht slapen en veranderingen in de menstruatie. Bij mannen is dat bijvoorbeeld problemen bij het plassen, spierkrachtvermindering, vermoeidheid, en ook stemmingswisselingen zoals sneller gefrustreerd of agressief.
Vrouwen ervaren de overgang meestal tussen hun 45e en 55e jaar en het duurt ongeveer 7 tot 10 jaar. Ook mannen kunnen overgangsklachten hebben, wat de penopauze wordt genoemd. De penopauze begint meestal tussen het 40e en 50e levensjaar en duurt gemiddeld 5 tot 15 jaar, waarbij de klachten per persoon verschillen.
Naast het monitoren en managen van je verzuim kun je nog meer doen om verzuim te voorkomen. Bijvoorbeeld met de gratis Inzetbaarheidscheck, die je medewerkers online invullen, helpt het verzuim te verminderen. Je medewerkers krijgen na het invullen van de check, gezondheidstips en (eventueel) begeleiding bij het werken aan een gezondere levensstijl. De Inzetbaarheidscheck is ook te combineren met een Preventief Medisch Onderzoek voor je medewerkers. Op deze pagina staat een overzicht van alle programma's gericht op een gezonde levensstijl.
Daar stelt de Algemene verordening gegevensbescherming (AvG) inderdaad beperkingen aan! Als werkgever mag je bij een ziekmelding de volgende gegevens over de gezondheid van je medewerker opvragen en registreren:
Je mag in principe geen andere gegevens over de gezondheid verwerken dan de hierboven genoemde gegevens. Ook niet met toestemming van je medewerker.
Je leest er alles over in de Beleidsregels voor de verwerking van persoonsgegevens over de gezondheid van zieke werknemers.
Kijk in je Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) welke indicaties er voor jouw bedrijf zijn. Enkele voorbeelden van PAGO-indicaties:
Het taalniveau kun je testen, bijvoorbeeld via de Taalmeters van Stichting Lezen en Schrijven. Onder begeleiding doet je medewerker deze test, achter de computer bij jou in het bedrijf. Op de website staat ook een demo-Taalmeter.
Je bereikt Stichting Lezen en Schrijven via 070 - 302 26 60 of via hun website. Ook de adviseurs van STL helpen je graag verder. Die bereik je via 088 – 2596111 of info@stlwerkt.nl. Zij weten wat goed werkt binnen onze sector.
Mensen die laaggeletterd zijn, kunnen wel lezen en/of schrijven, maar beheersen niet het eindniveau vmbo of niveau mbo-2/3. Aan dat niveau zou elke Nederlander moeten voldoen om goed te kunnen functioneren in de maatschappij.
Op de website vindt je al veel informatie over laaggeletterdheid. Download bijvoorbeeld onze Factsheet met cijfers uit de sector. Of gebruik de Tipkaart met het 3-stappenplan. Veel nuttige informatie vind je ook op de website van Stichting Lezen en Schrijven. Natuurlijk beschikken ook de experts van STL over veel kennis. Hun kennis en ervaringen delen ze graag met je.
Wie moeite heeft met lezen en/of schrijven, vindt dat vaak een lastig onderwerp om over te praten. Een veilige omgeving is dan belangrijk. Niet gepest, maar geholpen worden. Problemen openlijk kunnen bespreken, zonder dat je daar nadelige gevolgen van ondervindt. Een leidinggevende die je actief vooruithelpt. Laaggeletterdheid bespreken vraagt om het uitspreken van waardering en vertrouwen. Creëer daarom een cultuur van openheid, collegialiteit en veiligheid in je bedrijf.
Uit ervaring weten we dat het vaak mensen uit de directe omgeving van een laaggeletterde medewerker zijn, zoals partners en collega’s, die het beslissende zetje geven. Informeer bij onze adviseurs wat je nog meer kunt doen.
Jouw werknemers kunnen DRIVE laten meetellen voor hun code 95-nascholing. De workshops maken dan deel uit van een hele nascholingsdag van 7 punten (7 uur van de benodigde 35 uur). Neem voor de mogelijkheden contact met ons op via 088 – 2596121 of advies@stlwerkt.nl.
Je werknemers kunnen zich individueel inschrijven voor een DRIVE-workshop buiten het bedrijf. Ze komen dan in een groep terecht met collega’s uit andere bedrijven. In deze workshop komen alle facetten van DRIVE aan bod. Logischerwijs is er dan minder aandacht voor de specifieke omstandigheden en mogelijkheden binnen jouw bedrijf. Bij voldoende animo organiseren we zo’n DRIVE-workshop. Laat ons weten als je kandidaten hebt.
RI&E staat voor risico-inventarisatie en -evaluatie. Het is een lijst waarop alle mogelijke risico’s op het werk worden opgeschreven. Het doel daarvan is om de werkplek zo veilig en gezond te maken. Lees alles over wat een RI&E is.
Elk bedrijf in Nederland is verplicht om een RI&E te hebben (volgens de Arbowet). Een RI&E helpt jou als werkgever om de werkplek veiliger en gezonder te maken. In het Arbobesluit staat aan welke eisen de RI&E moet voldoen. De ondernemingsraad mag meepraten bij het opstellen van de RI&E. Dat is vastgelegd in de Wet op Ondernemingsraden (WOR). Soms kun je als werkgever gebruikmaken van een arbocatalogus voor jouw branche.
Een goede RI&E is heel belangrijk, daarom heeft de Arbowet ook specifieke eisen waar een RI&E aan moet voldoen:
Iedereen mag een RI&E uitvoeren. Het maken en het toetsen van de RI&E kan niet zomaar iedereen doen. De werkgever is verplicht om te zorgen voor een goede en veilige werkomgeving. De werkgever mag een veilige werkomgeving met het uitvoeren van de RI&E zelf regelen. Maar hij mag ook iemand in dienst nemen om dit te doen. Dat mag de werkgever zelf kiezen. De RI&E gaat om de veiligheid en risico's binnen je bedrijf. Het is ook goed als iedereen samenwerkt om de veiligheid te verbeteren. Werk dus samen om de stappen uit het Plan van Aanpak uit te voeren.
De RI&E bestaat uit een aantal stappen. De RI&E zelf bestaat uit 3 stappen, namelijk:
Hierna ga je de RI&E afmaken. Lees alles over de stappen die je volgt bij een RI&E.
Een RI&E geeft je inzicht in de veiligheids- en gezondheidsrisico’s in je bedrijf. Het Plan van Aanpak maakt deel uit van je RI&E. In het Plan van Aanpak neem je de benodigde verbeteracties op. Vervolgens ga je daarmee aan de slag.
Met het RI&E-instrument van STL kun je zelf een Plan van Aanpak opstellen. We ondersteunen je desgewenst bij het opstellen en/of uitvoeren van het Plan van Aanpak (telefonisch of bij je bedrijf).
Eigenlijk is de RI&E voor altijd geldig. Zolang de RI&E klopt met wat er in je bedrijf gebeurt. Zijn er veranderingen in je bedrijf? Dan is het belangrijk om de RI&E te updaten.
Een actuele RI&E is een RI&E die past bij je bedrijf. Zijn er veranderingen geweest binnen je bedrijf? Dan is het altijd belangrijk om te kijken of de RI&E nog klopt. Doe de test of jouw RI&E actueel is of dat je deze moet updaten.
De Nederlandse Arbeidsinspectie verwacht dat je minimaal eens per 5 jaar je RI&E opnieuw maakt. Voor VCA-bedrijven is dit zelfs eens in de 3 jaar. Ook als er grote wijzigingen zijn, zoals een bedrijfsverhuizing, is het nodig je RI&E te vernieuwen.
Hoe lang het duurt om een RI&E te maken met hulp van STL, hangt van een paar dingen af. Bijvoorbeeld van hoe groot je werkplek is en hoe ingewikkeld deze is. STL kan wel helpen om je RI&E zo snel en goed mogelijk te maken.
Het maken van een RI&E kan ingewikkeld zijn. Daarom kan het handig zijn om hulp te krijgen van mensen die er verstand van hebben, zoals de mensen van STL. Bekijk hoe STL jou helpt.
Ja. Elk bedrijf in Nederland moet een RI&E hebben.
Als de RI&E af is, dan is het belangrijk dat je hier iets mee gaat doen. Iedereen in je bedrijf kan vragen naar de RI&E. Maar wie heeft ook het recht om de RI&E te bekijken?
De Nederlandse Arbeidsinspectie mag je RI&E bekijken. Dit hoort bij het toezicht dat zij houden op de naleving van de wet. De RI&E kunnen ze gebruiken om de veiligheid in je bedrijf te bepalen. Ook is het vaak wettelijk verplicht om een RI&E te hebben.
De werkgever moet zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Daarom mag de werkgever ook altijd de RI&E bekijken. Als je bedrijf een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging heeft, mag deze ook de RI&E bekijken. Zij zijn er ook voor de veiligheid van de werknemers.
Omdat het gaat om gezondheid van werknemers mag een bedrijfsarts en de arbodienst ook altijd de RI&E bekijken. Het is handig om afspraken die je hierover maakt in de samenwerkingsovereenkomst (contract) op te schrijven.
De RI&E gaat om de veilige werkomgeving van je werknemers. Zij mogen altijd informatie hebben uit de RI&E en de resultaten hiervan weten. Het is niet verplicht dat zij helemaal de RI&E mogen bekijken. Het is wel volgens de wet dat zij mogen weten wat er in de RI&E staat. Maar het advies is de RI&E wel te delen met je werknemers. Het is geen geheim document. En door het te delen zorg je voor een open werkomgeving waar iedereen samen werkt aan een veilige werkvloer.
De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of je de wettelijk verplichte documenten voor de RI&E hebt.
Een van de regels is dat als je maximaal 25 medewerkers in dienst hebt dat toetsing van je RI&E niet nodig is. Meer dan 25 medewerkers? Dan ben je altijd verplicht je RI&E te laten toetsen door een arbodienst of gecertificeerde deskundige. Bekijk of je de RI&E moet laten toetsen. Heb je de Branche-RI&E van STL gedaan? Dan kunnen wij de RI&E voordelig voor je toetsen. Laat je RI&E toetsen.
We toetsen de door jou opgestelde RI&E grondig. Voor deze toetsing bespreken we de RI&E met medewerkers en verantwoordelijken in je bedrijf. We kijken ook rond in je bedrijf om te controleren welke risico’s er zijn. In ons adviesrapport ter toetsing van de RI&E behandelen we alle punten waarop we controleren:
Kom je niet door de toetsing van je RI&E? Dan moet je deze verbeteren. Je kijkt nog een keer naar de risico's in je bedrijf, heb je echt alle risico's? Ook kijk je nog een keer naar je Plan van Aanpak. Hoe ga je de risico's aanpakken en kan dit beter? Misschien moet je duidelijker zijn in je Plan van Aanpak wie er ergens verantwoordelijk voor is. Of bepaal een precieze datum waarop je dit risico wil aanpakken of verbeterd moet hebben. Je kijkt dus nog een keer naar je hele RI&E. Controleer de actualiteit, volledigheid en of het betrouwbaar is. Heb je nog een keer goed naar je RI&E en Plan van Aanpak gekeken? Dan kan je deze nog een keer laten toetsen.
Ja, een aangepaste RI&E moet opnieuw getoetst worden. Dit moet gebeuren door iemand die een officieel bewijs heeft om dit te doen. Bij STL kan je jouw aangepaste RI&E laten toetsen.
Je kunt kosteloos gebruikmaken van het RI&E-instrument van STL. Daarmee kun je zelfstandig een RI&E en een Plan van Aanpak opstellen. Ben je niet aangesloten bij SOOB? Dan kost het gebruik van dit instrument € 150,- excl. BTW.
Wil je het niet (helemaal) zelf doen? Wil je de opgestelde Branche-RI&E laten toetsen? Of heb je zwaardere ondersteuning nodig van onze adviseurs? Op basis van een offerte kunnen we je voordelig onze diensten leveren. Neem contact met onze adviseurs op
De kosten voor het maken en laten toetsen van een RI&E verschillen per bedrijf. Het hangt ervan af hoe groot je bedrijf is en hoe groot de risico’s zijn. Je kunt kosten hebben omdat je hulp nodig hebt van een expert, zoals iemand die alles weet van veilig werken. Denk aan een arbodeskundige. Het laten toetsen van je RI&E is pas nodig vanaf 26 medewerkers als je gebruik maakt van de digitale branche-RI&E​.
Het advies van STL is altijd opletten of de RI&E nog actueel is. Bij grote veranderingen (nieuw materieel, verhuizing, nieuwe werkwijze): direct updaten. Zo blijft je RI&E actueel. Zonder grote veranderingen: minimaal een keer per jaar nakijken.
Een RI&E laat je toetsen als je deze de eerste keer maakt. En als je de RI&E aanpast. De RI&E moet volgens de wet precies kloppen met wat er op de werkvloer in je bedrijf gebeurt. Nog vragen? Lees dan RI&E toetsen.
Het hebben van een gedragscode is niet verplicht. Je bent als werkgever wel verplicht een beleid te voeren dat is gericht op het beperken en tegengaan van psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Bovendien heb je een zorgplicht voor de veiligheid van de werkomgeving. Met het opstellen van een gedragscode laat je zien dat je serieus werk maakt van je PSA-beleid.
Door ook gewenste omgangsvormen in je gedragscode op te nemen kies je voor positieve insteek! 6 voorbeelden van die je verder kunt uitwerken:
Je kunt in de gedragscode ook vastleggen hoe je verwacht dat medewerkers omgaan met klanten en eigendommen van het bedrijf. Ook dát is immers gedrag waarbij normen, waarden en integriteit belangrijk zijn. In feite kun je alle thema’s waarbij gewenst en ongewenst gedrag aan de orde is in een gedragscode opnemen. De gedragscode krijgt dan meer het karakter van een bedrijfscode.
Heb je het voorbeeld-Arbobeleidsplan gedownload? Dan zie je dat je op veel manieren de arbeidsomstandigheden kunt verbeteren. Misschien breng je nog niet alles in praktijk, maar wil je er wel mee beginnen. Kijk dan eens wat we voor je kunnen betekenen bij een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E). In het voorbeeld-Arbobeleidsplan geven we steeds aan waar je belangrijke informatie kunt vinden. Ook vermelden we waar je onze adviseurs voor in kunt schakelen. Vaak zijn onze diensten gratis als je afdraagt aan SOOB. Doe er je voordeel mee!
Download hier de instructie voor het aanpassen van het voorbeeld arbobeleidsplan aan jouw organisatie.
De Nederlandse Arbeidsinspectie kan tijdens een controle om een getoetste RI&E vragen. Heb je de RI&E gemaakt met de branche-RI&E van Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL)? Dan kun je een toetsing aanvragen bij STL. Na afloop krijg je een rapport met adviezen voor het verbeteren van je RI&E en je Plan van Aanpak.
Tijdens de toetsing bespreken we de RI&E met medewerkers en verantwoordelijken in je bedrijf, zoals de Preventiemedewerker. We kijken in je bedrijf om te controleren welke risico’s er zijn. We beoordelen de RI&E op verschillende punten:
Wij toetsen uw RI&E aan de Arbowetgeving en richtlijnen. Vraag gerust een offerte voor toetsing aan.
Er zijn geen kosten verbonden aan het gebruik van de toolboxen als je bedrijf aan SOOB afdraagt.
Een toolboxmeeting is van belang om de veiligheidsonderwerpen aan bod te brengen. Als voorbereiding pak je een paar onderwerpen op:
Tijdens de toolboxmeeting:
Na de toolboxmeeting:
Er zijn 39 toolboxen speciaal voor de transport en logistiek beschikbaar. Lees hier hoe je de Toolboxen kunt inzetten om de veiligheidscultuur binnen jouw bedrijf te bevorderen. Bekijk daar ook het filmpje.
Ja, de toolboxen van STL voldoen aan de eisen van de Arbeidsinspectie. De toolboxen zijn gemaakt op basis van de Arbocatalogus en het Oplossingenboek. De Arbocatalogus en Oplossingenboek zijn door de branche gemaakt. Ze zijn goedgekeurd door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Een toolbox(meeting) is een verschillend aantal keren per jaar verplicht. VCA** gecertificeerde bedrijven moeten minimaal 10 toolboxen per jaar houden. Terwijl VCA* bedrijven er minimaal 4 per jaar moeten hebben. Een VCA certificering is niet voor alle bedrijven verplicht, maar wordt wel steeds vaker geëist door opdrachtgevers. Met een VCA certificering kan een bedrijf aantonen dat er aan een aantal verplichtingen uit de Arbowet wordt voldaan. De afgeronde toolboxen van STL zijn bewijs dat je als bedrijf voldoet aan het dragen van zorg voor zo veilig mogelijke werkomstandigheden.
Dat is zeker mogelijk! Uit een RI&E komen vaak verbeterpunten op het gebied van veiligheid en gezondheid. Die neem je dan op in je Plan van Aanpak, onderdeel van de RI&E. Het organiseren van Toolboxen helpt je veiligheidsrisico’s te verminderen of zelfs uit te bannen. Je hebt er dus een krachtig instrument mee in handen.
VCA**-gecertificeerde bedrijven moeten minimaal 10 toolboxen per jaar houden. Voor VCA* zijn dat er minimaal 4 per jaar. Ook verplicht de Arbowet elk bedrijf om te zorgen voor zo veilig mogelijke werkomstandigheden.
Een toolboxmeeting heeft als doel de veiligheid binnen het bedrijf te verbeteren. Vanuit de arbowet ben je als werkgever verplicht voorlichting en onderricht te geven over veilig werken. Een toolboxmeeting is een bijeenkomst die je organiseert met je werknemers. Tijdens deze bijeenkomsten staat het onderwerp veilig werken centraal en ga je over een bepaald veiligheidsonderwerp met elkaar in gesprek.
Met een Risico Inventarisatie & Evaluatie breng je veiligheids- en gezondheidsrisico’s in kaart voor je complete bedrijf. Maar met een werkplekonderzoek kijk je door een vergrootglas naar afzonderlijke werkplekken. We doen bijvoorbeeld onderzoek in de cabine en bij individuele werkplekken op kantoor. Bij sommige onderzoeken kijken we ook naar de werklocaties bij derden. De oplossingen presenteren we in we in een onderzoeksverslag. Vaak kun je al tijdens het onderzoek met de verbeteracties beginnen.
Als bedrijf ben je volgens de Arbowet verplicht om je werknemers te beschermen tegen psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Je moet hiervoor beleid opstellen én uitvoeren.
Een vertrouwenspersoon aanstellen is (nog) niet wettelijk verplicht. Het wetsvoorstel daartoe is in behandeling. Maar het is wél een goede manier om invulling te geven aan het PSA-beleid.
Het is belangrijk je medewerkers te wijzen op de rol en de taken van de Vertrouwenspersoon Ongewenst Gedrag. Je kunt die informatie bijvoorbeeld opnemen in het personeelshandboek.
De vertrouwenspersoon:
Je medewerkers kunnen onze vertrouwenspersoon benaderen als jouw organisatie:
Aan deze dienstverlening van STL zijn dan geen kosten verbonden. 
De vertrouwenspersoon van STL is beschikbaar voor jouw medewerkers als:
Aan deze dienstverlening zijn vervolgens geen kosten verbonden.
Heb je een vraag of wil je direct van onze diensten gebruik maken? Onze adviseurs staan voor je klaar om je verder te helpen.