Geld en loon

Onderwerpen op deze pagina

Uurloon

Als je werkt, verdien je geld. Dit geld noemen we salaris of loon. Wat is het verschil tussen bruto en netto loon?  

We leggen het uit

Vergoedingen en toeslagen

De ABU cao bepaalt op welke vergoedingen en toeslagen je recht hebt. Welke dat zijn? 

Lees het hier

Ander uurloon

Je uurloon kan veranderen. In welke gevallen is dat?

Lees het hier

Ontvangen loon

Als je je loon wilt ontvangen, moet je twee dingen hebben gedaan. 

  1. Je uren op tijd invullen in je online portal
  2. Je laat je leerbedrijf elke week alles goedkeuren 

Meer weten?

Loonstrook

Als we je loon uitbetalen, maken we een loonstrook. Dit wordt ook ‘salarisspecificatie’ of ‘salarisstrook’ genoemd. Op je loonstrook staat hoe het bedrag dat je ontvangt, is opgebouwd. Hoe je deze moet lezen?

Jaaropgave

Eén keer per jaar maken we een jaaropgave voor jou. Daarop staat informatie over het hele jaar. Die heb je vaak nodig voor de belastingaangifte. Je vindt je jaaropgave in je online portal. Ga in het menu naar ‘Salaris’ en daarna naar ‘Jaaropgaven’.

Vakantiegeld

Je hebt recht op 8,33% vakantiegeld. Je bouwt dat vakantiegeld per uitbetaald uur op. Over overwerk bouw je geen vakantiegeld op. Er zijn 3 momenten waarop je het vakantiegeld uitbetaald krijgt. 

Lees meer

Belasting

Iedereen die werkt ontvangt loon en betaalt daarover belasting. Wij halen de belasting af van je loon. Dit heet ‘loonheffing’. Hoe dit precies werkt? 

Lees het hier

Toeslagen en kinderbijslag

Als je nog thuis woont, kan je loon gevolgen hebben voor toeslagen of de kinderbijslag die je ouders of verzorgers ontvangen. Of dat ook in jouw situatie zo is, kunnen wij als werkgever niet weten. Bespreek dit daarom met je ouders of verzorgers.

Lees verder

Bijbaan

Wil je naast het contract met ons ook ergens anders werken? Dan mag dat als wij dat goed vinden. Wij vinden dat goed op 3 voorwaarden:

  1. Je bijbaan heeft geen nadelen voor ons. 
  2. Je bijbaan heeft geen nadelen voor het leerbedrijf. 
  3. Met je bijbaan werk je niet meer dan het maximum aantal uur volgens de Arbeidstijdenwet.

Tip

Als je (meer) gaat verdienen, kan dat gevolgen hebben voor toeslagen die jij of je ouders krijgen. Check dit of bespreek het met je ouders om te voorkomen dat je toeslag moet terugbetalen. 

Schade

Iedereen maakt wel eens een fout. Dat is niet erg. Als je het maar niet expres doet. En ervan leert. Veroorzaak je tijdens het werk schade aan goederen, materiaal of personen? Dan is je leerbedrijf daarvoor verzekerd via een aansprakelijkheidsverzekering. Je hoeft de kosten dan niet zelf te betalen. Soms moet je de kosten wel zelf betalen. 

Weten wanneer?

Niet naar spreekuur

Als je niet gaat werken omdat je ziek bent, moet je naar een bedrijfsarts of naar de praktijkondersteuner van de bedrijfsarts. Hiervoor ontvang je een uitnodiging. Ga je niet? En meld je je niet binnen 48 uur voor de afspraak af? Dan zijn de kosten van het spreekuur voor jou. Wij mogen deze kosten van je loon afhalen.

Lees meer over ziek zijn

Geen loon

Als werknemer heb je rechten en plichten. Deze staan bijvoorbeeld in deze studentengids, in je contract, in de ABU cao en in de wet. Als je je niet houdt aan afspraken, kan dat gevolgen hebben voor je recht op loon. 

Lees verder

Transitievergoeding

Soms heb je recht op een vergoeding als je uit dienst gaat. Dat heet een transitievergoeding. Hoe hoog deze vergoeding is, is per student verschillend. Dit is gebaseerd op je werkverleden. Wij helpen jou via een leerwerktraject aan een diploma en werk. Daarom mogen wij de kosten die we maken van de transitievergoeding afhalen. Dan kun je denken aan kosten voor de trainingen die je van ons krijgt. Of vergoedingen of subsidies voor bijvoorbeeld je rijopleiding. Als de transitievergoeding hoger is dan de kosten die wij maken, maken wij deze naar je over. 

Trainingen

Als je via ons gaat werken, volg je 2 verplichte trainingen. Zo helpen je jou met veilig werken. 

Weten welke trainingen dit zijn?  

Lees het hier

Veilig werken

Veilig werken in transport en logistiek vinden we heel belangrijk. Daarom regelen we trainingen voor jou, zodat je leert om veilig te werken. Maar soms heb je een training ook nodig om iets te mogen doen. Bijvoorbeeld om een heftruck te gebruiken. Daarnaast ontvang je veiligheidsschoenen van ons. En we vertellen jou over veilig en gezond werken via de ARBO-checklist. 

Veiligheidsschoenen

Je ontvangt van ons gratis veiligheidsschoenen. Je moet deze veiligheidsschoenen op het werk altijd dragen. Maar ook op andere momenten moet je deze dragen.  

Lees verder

Veiligheidskleding

Naast veiligheidsschoenen moet je vaak andere veiligheidskleding dragen. Bijvoorbeeld een helm om je hoofd te beschermen. Of een hesje, zodat anderen jou goed zien en je niet aangereden wordt.  

Lees meer

Sociale veiligheid

We vinden het belangrijk dat jij je sociaal veilig voelt. Dat betekent dat je niet bang bent voor anderen. En dat je geen last hebt van wat iemand anders zegt of doet. Dat geldt voor je collega, leidinggevende, docent, rij-instructeur, begeleider en voor klanten. We hebben het dan over gedrag van anderen dat jij niet wilt. Gedrag waar je last van hebt. 

Lees verder
Wat vind je van deze pagina?