Wij staan voor je klaar
Heb je een vraag of wil je direct van onze diensten gebruik maken? Onze adviseurs staan voor je klaar om je verder te helpen.
Bij GEODIS in Almere werken mensen uit verschillende landen en culturen. Op de werkvloer spreken veel medewerkers Engels. Maar Nederlands spreken heeft voordelen, bijvoorbeeld voor het werk en de veiligheid. Daarom begon GEODIS met Nederlandse taallessen. Hoe ging dit? Welke uitdagingen waren er? En wat zijn de resultaten? Dit is het verhaal van de taallessen bij GEODIS Almere.
Laaggeletterdheid is een uitdaging in de transport- en logistieksector. Veel medewerkers hebben moeite met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden. Dit kan problemen geven op het werk, zoals het begrijpen van veiligheidsinstructies of het invullen van formulieren. Door te energie te stoppen in basisvaardigheden, zoals de Nederlandse taal, kunnen werkgevers hun medewerkers helpen groeien en zorgen voor een veiligere en betere werkvloer.
Bij GEODIS merkten ze dat medewerkers beter mee konden draaien als ze kennis hadden van de Nederlandse taal. Dit helpt bij het werk, de veiligheid en de communicatie met collega's en leidinggevenden. Voor het beste resultaat sluiten de taallessen aan bij de communicatie op de werkvloer. De medewerkers leerden bijvoorbeeld over werkprocedures en veiligheidsregels in het Nederlands. Zo maak je gelijk een goede start met de Nederlandse taal en zorg je voor een sterkere samenwerking binnen het team.
GEODIS Nederland werkt al langer samen met het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) voor verschillende onderwerpen dus zo kwamen ze ook nu bij STL terecht met de vraag om hulp bij het regelen van de kosten voor de taallessen. Via STL kwamen ze bij Bonnie Bleijlevens, zij is adviseur laaggeletterdheid. Bonnie hielp GEODIS met het aanvragen van subsidie voor de taallessen. "We hadden er zelf bijna geen werk aan," zegt Linda Poldervaart, HR Adviseur bij GEODIS, die het proces begeleidde. "Bonnie heeft veel werk uit handen genomen en alles soepel laten verlopen." En dankzij het opleidingsbudget via STL kunnen sommige medewerkers zelfs doorleren.
STL biedt een duidelijke aanpak om aan de slag te gaan met laaggeletterdheid. Dit begint met het herkennen van het probleem en het gesprek aangaan met medewerkers. Vervolgens adviseert STL over passende trainingen en helpt bij subsidieaanvragen. Werkgevers krijgen hulp bij de uitvoering, zodat ze snel resultaat zien.
“De lessen waren laagdrempelig en gezellig,” vertelt Linda. Medewerkers kwamen samen op de werkvloer en gingen onder het genot van een stroopwafel enthousiast aan de slag met de taalles. De deelnemers hielpen elkaar en maakten zelfs samen het huiswerk. “Ze doken samen met de neus in de boeken!” Dit zorgde voor een fijne sfeer en een gevoel van trots. "Mensen vinden het fijn als er aandacht voor hen is," legt Linda uit. Dit werd extra duidelijk toen de eerste certificaten werden uitgereikt. Een moment om trots op te zijn!
Omdat de taallessen in Almere zo goed gingen, kijkt GEODIS of ze dit ook op de locaties in Rotterdam kunnen doen. Daar staat het project nog in de kinderschoenen. Zo doorloop je weer opnieuw het traject, van subsidie aanvragen tot aan hoe de lessen goed georganiseerd kunnen worden. Waar Bonnie gelukkig veel werk uit handen kan nemen
De taallessen zorgen voor betere communicatie, meer betrokkenheid en gemotiveerde medewerkers. En voor GEODIS? “Door de subsidie en de inzet van eigen tijd kostte het niets extra. Alleen maar voordelen," zegt Linda blij. Ze benadrukt dat het traject veel positiviteit heeft opgeleverd en dat ze andere werkgevers zeker zou aanraden om ook op deze manier in hun medewerkers te investeren. "Het is een kleine moeite, maar de impact is groot."