Leven lang ontwikkelen sector transport en logistiek

De arbeidsmarkt verandert, kennis en vaardigheden verouderen. Door technologisering en digitalisering worden er steeds hogere en andere eisen aan werknemers gesteld. Het is belangrijk dat werknemers zichzelf kunnen blijven ontwikkelen en daardoor inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt. Werkgevers kunnen daaraan bijdragen door leren en ontwikkelen te stimuleren en vanzelfsprekend te maken voor iedereen.

Je vrachtwagenrijbewijzen halen
Deel deze pagina

Leermogelijkheden

De aanwezigheid van een opleidingsbudget kan een prikkel zijn voor werknemers om zich te blijven ontwikkelen. In 2024 heeft van de bedrijven in de sector, 45% budget voor niet-verplichte opleidingen (opleidingen die niet noodzakelijk zijn om je werk te mogen doen, code 95 is bijvoorbeeld wél verplicht). Ten opzichte van 2020 (toen het voor het eerst gevraagd is) is dat een verdubbeling; ten opzichte van een 2022 een kleine stijging. 

Ruim de helft van de werknemers in de sector vindt dat hij op zijn werk steeds weer nieuwe dingen leert. En  de helft vindt dat hij in zijn werk zijn sterke punten kan ontwikkelen. Voor 46% biedt zijn baan voldoende mogelijkheden voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Op basis van de antwoorden op deze drie stellingen blijkt dat 20% van de werknemers in de sector zijn ontwikkelingsmogelijkheden als hoog inschat. Landelijk schat 13% van de werknemers zijn ontwikkelingsmogelijkheden als hoog in. Opvallend is dat in de sector ook een groter deel minder ontwikkelingsmogelijkheden heeft (26% in de sector versus 17% landelijk). Naarmate werknemers ouder zijn ervaren ze minder ontwikkelingsmogelijkheden. Chauffeurs ervaren minder ontwikkelingsmogelijkheden dan werknemers met een andere functie.

Figuur 1: Stellingen ontwikkelingsmogelijkheden

Leermogelijkheden in de transport en logistiek

Bron: Inzetbaarheidscheck STL, 2022-2023

Behoefte aan ontwikkelen

Werkenden in Nederland zijn vaak van mening dat ze over het algemeen over voldoende kennis en vaardigheden beschikken om hun werk goed te kunnen doen en ervaren geen directe scholingsbehoefte. Ook in de sector transport en logistiek vinden de meeste (ruim 3 op de 4) werknemers dat hun kennis en vaardigheden goed aansluiten bij wat nodig is voor hun functie. 

Figuur 2: "Mijn kennis en vaardigheden sluiten goed aan bij wat nodig is voor mijn functie"

Aansluiting kennis en vaardigheden bij functie in transport en logistiek

Bron: Werknemersenquête STL, 2024

In 2024 heeft de helft van de werknemers in de sector transport en logistiek behoefte aan een opleiding/cursus. In 2018 was dit nog één op de drie. 

Volgen van een niet-verplichte opleiding

Een kwart van de werknemers in de sector heeft in het afgelopen jaar een niet-verplichte opleiding gevolgd. In de afgelopen jaren schommelde dit rond de 21%. Vooral oudere werknemers en flexwerkers zijn niet van plan om een niet-verplichte opleiding te volgen. De belangrijkste reden voor werknemers om een niet-verplichte opleiding te volgen is, net als in de voorgaande jaren, het huidige werk beter te kunnen doen.  De redenen ‘om te kunnen gaan met toekomstige veranderingen’ en ‘mijn kansen op werk in de toekomst vergroten’ worden in 2024 minder vaak genoemd dan in 2022.

Figuur 3: Nagedacht over en het volgen van niet-verplichte opleiding

Redenen voor volgen niet verplichte opleidingen in de transport en logistiek

Bron: Werknemersenquête STL, 2024

Loopbaan

In 2022-2023 verwachtte 84% van de werknemers dat ze hun baan het komende jaar zouden houden. 6% is van plan het komende jaar van baan te veranderen. Oudere werknemers en chauffeurs verwachten vaker hun baan te behouden en zijn minder vaak van plan om van baan te veranderen.

Bijna de helft van de werknemers in de sector transport en logistiek vindt dat er voor hen voldoende mogelijkheden voor ander werk zijn in hun huidige bedrijf, als zij het willen. Dit geldt vaker voor jonge werknemers en naarmate een bedrijf groter is. Werknemers ouder dan 55 jaar vinden juist minder vaak dat er voldoende mogelijkheden zijn voor ander werk. Bijna 30% antwoordt neutraal op de stelling. 


Figuur 4: "Als ik het wil, zijn er voor mij voldoende mogelijkheden voor ander werk in mijn huidige bedrijf"

Mogelijkheden voor ander werk bij huidig bedrijf in de transport en logistiek

Bron: Werknemersenquête STL, 2024

SOOB Subsidiepunt

Werkgevers die medewerkers willen opleiden voor een branche kwalificerend certificaat of diploma, kunnen bij SOOB Subsidiepunt terecht. De keuze uit opleidingen is breed en varieert van opleidingen voor chauffeur en logistiek personeel tot opleidingen voor het middenkader. Ook voor medewerkers in de sectoren verticaal transport en verhuizen is er een breed scala aan opleidingen met subsidie. Kijk hiervoor op het opleidingenoverzicht.

Medewerkers die zich willen ontwikkelen of doorgroeien in hun functie, kunnen via SOOB ook een persoonlijk opleidingsbudget aanvragen. Dit betreft opleidingen die niet opleiden voor een branche kwalificerend certificaat of diploma. Kijk hiervoor bij de mogelijkheden voor opleidingen.

Jaarrapportage 2024 thema leven lang ontwikkelen in transport en logistiek

Bekijk het thema leven lang ontwikkelen van de Arbeidsmarktrapportage 2024

Wat vind je van deze pagina?