Veiligheid en preventie in de sector transport en logistiek

Veiligheid moet in een bedrijf. Er zijn wettelijke regels waar bedrijven aan moeten voldoen. Maar je wil ook gewoon goed voor je mensen zorgen. Uitval van werknemers door ongevallen wil je voorkomen. In elk bedrijf is het daarom belangrijk dat er aandacht is voor veiligheid en preventie.

Opleider met leerling (werknemer) bij vrachtauto
Deel deze pagina

Arbeidsrisico’s in de sector transport en logistiek

Het aandeel werknemers dat gevaarlijk werk doet, is het hoogst in de sector vervoer en bouw. Lichamelijke belasting (het tillen, duwen, trekken of dragen van zware lasten), hinder van lawaai en hoge werkdruk zijn volgens werknemers in de sector transport en logistiek de belangrijkste arbeidsrisico’s. 

Figuur 1: Top 5 arbeidsrisico’s volgens werknemers*

Top 5 Arbeidsrisico's in transport en logistiek

*Meerdere antwoorden mogelijk
Bron: Werknemersenquête STL, 2024


Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) en preventiemedewerker

Preventieve veiligheidsmaatregelen die bedrijven wettelijk moeten nemen, zijn het opstellen van een Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) en het aanstellen van een preventiemedewerker. Met een RI&E worden de arbeidsrisico’s in een bedrijf in kaart gebracht en maatregelen vastgesteld. Samen met de bedrijfsarts en andere arbodienstverleners werkt de preventiemedewerker aan gezond en veilig werken binnen het bedrijf.

Van de bedrijven in de sector transport en logistiek beschikt 58% over een actuele RI&E en  49% heeft een preventiemedewerker. Vooral grotere bedrijven voldoen aan beide verplichtingen.

Figuur 2: Bedrijven met actuele RI&E, 2018 t/m 2024

aantal bedrijf met een preventiemedewerker in de transport en logistiek

Bron: Bedrijfsenquête STL, 2018 t/m 2024

Meerderheid werknemers en werkgevers tevreden met veiligheid in het bedrijf

De meeste werknemers (87%) ontvangen informatie over het omgaan met arbeidsrisico’s. Van de werknemers is ruim 70% tevreden over de veiligheidsvoorzieningen binnen hun bedrijf, onder werkgevers is dit bijna 90%. Ongeveer twee op de drie werknemers spreekt zijn collega’s erop aan als ze onveilig werken en horen het zelf wanneer ze onveilig werken. 

Figuur 3: Oordeel veiligheid in bedrijf volgens werknemers

Oordeel over veiligheid in bedrijven transport en logistiek

Bron: Werknemersenquête STL, 2024

Werkdruk en -stress beheersbaar houden

Er zijn verschillende omstandigheden die hoge werkdruk en vervolgens stress kunnen veroorzaken, zoals veel werk, ervaring met ongewenste omgangsvormen en een lage mate van zelfstandigheid. Dit kan lichamelijke, psychische en sociale klachten veroorzaken. De Arbowet noemt dit psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Werkdruk en -stress is een belangrijke reden waarom werknemers in de sector aangeven niet te kunnen of willen werken tot het pensioen. Ook is het, volgens werknemers in de sector, een belangrijke oorzaak voor werkgerelateerd verzuim.

In de afgelopen jaren ervaart gemiddeld 12% van de werknemers in de sector hinderlijke stress. Dit is iets lager dan in de Nederlandse beroepsbevolking (13,5%). Vooral werknemers tussen de 35 en 55 jaar ervaren hinderlijke stress. Bijna 40% van de werknemers in de sector heeft vaak of altijd te veel werk te doen; bijna 30% heeft dat soms of nooit. Circa een kwart  moet erg snel werken, wordt tijdens zijn werk onderbroken of moet te veel dingen tegelijk doen. De antwoorden op deze vragen geven samen een beeld van de werkdruk van de werknemer. Een hoge werkdruk kan bijdragen aan het ervaren van stress. In de sector ervaart 10% een hoge werkdruk. 68% ervaart de werkdruk als gemiddeld. Landelijk is het aandeel met een hoge werkdruk iets hoger (13%). Vooral werknemers tot 50 jaar en niet-chauffeurs ervaren een hoge werkdruk.


Figuur 4: Stellingen werkdruk

Stellingen over werkdruk in de transport en logistiek

Bron: Inzetbaarheidscheck STL, 2022-2023

Ga ook aan de slag met veiligheid!

Verhoog de veiligheid binnen je bedrijf. Met onderstaande stappen heb je snel resultaat. Wij helpen je graag bij elke stap.

  1. Stel een preventiemedewerker aan en volg onze opleiding ‘Preventiemedewerker’.
  2. Zorg voor een actuele RI&E en vraag onze branche RI&E transport en logistiek aan.
  3. Ga aan de slag met de uitvoering van het plan van aanpak, wij kunnen je hierbij ondersteunen.

Kijk voor meer informatie op onze pagina veilig en gezond werken.

Jaarrapportage 2024 thema veiligheid

Bekijk het thema veiligheid van de Arbeidsmarktrapportage 2024

Wat vind je van deze pagina?