Gezond aan het werk in de sector transport en logistiek

Werknemers werken steeds langer door en willen gezond hun pensioen halen. Werknemers en werkgevers kunnen het risico op uitval zo klein mogelijk maken. Dit vraagt van de werkgever om goed vitaliteitsbeleid met aandacht voor een gezonde leefstijl en het voorkomen van verzuim.

Deel deze pagina

Aandacht voor gezondheid en vitaliteit werknemers

Werknemers gaan steeds later met pensioen door onder meer de stijgende AOW-leeftijd. Het is echter voor een grote groep niet vanzelfsprekend dat zij de pensioenleeftijd gezond en vitaal halen. Bijna de helft van de werknemers in de sector transport en logistiek kan en/of wil zijn huidige werk niet blijven doen tot het pensioen. 

Figuur 1: Wil of kun je het werk wat je nu doet tot aan je pensioen blijven doen?

Arbeidsmarktrapportage transport en logistiek 2024

Bron: Werknemersenquête STL, 2024

De belangrijkste redenen waarom werknemers niet willen of kunnen werken tot hun pensioen, zijn lichamelijke belasting (45%), werkdruk/werkstress (31%) en (op den duur) vaker thuis zijn (32%). Er bestaan verschillen tussen de groep werknemers die zegt niet te wíllen en de groep die zegt niet te kúnnen werken tot het pensioen. Als het niet gaat dan worden vooral de lichamelijke en mentale belasting als reden genoemd. Als men niet wil dan blijven deze redenen enigszins van belang, maar worden andere redenen (vaker thuis willen zijn, eentonig werk, geen perspectief op doorgroei, te lage verdiensten) vaker of even vaak genoemd.

Figuur 2: Redenen waarom werknemers hun werk niet tot aan pensioen willen of kunnen blijven doen*

Vitaliteit in transport en logistiek

* Alleen gevraagd aan werknemers die aangeven dit niet te willen of kunnen. Maximaal drie antwoorden.
Bron: Werknemersenquête STL, 2024


(On)gezonde leefstijl werknemers. Sector versus beroepsbevolking

Bijna één op de vijf werknemers in de sector ervaart zijn gezondheid als zeer goed. Ruim de helft vindt zijn gezondheid goed. Landelijk ervaart ook één op de vijf werknemers (20%) een zeer goede gezondheid. Oudere werknemers ervaren een iets minder goede gezondheid dan jongere werknemers. De leefstijl van werknemers in de sector is op het aspect roken minder goed dan van de landelijke beroepsbevolking. In de sector wordt er vaker gerookt, vooral door jongere werknemers.

Figuur 3: Leefstijl werknemers. Sector tegenover beroepsbevolking

Ongezonde leefstijl in transport en logistiek

* Bewegen vrijwel nooit, eigen opgave
** Op basis van eigen inschatting werknemers
Bron: Inzetbaarheidscheck STL, 2014 – 2023


Verzuim in sector vaker gevolg van werk

In de afgelopen jaren is het verzuim in de sector vervoer over land hoger dan landelijk. In 2023 was het verzuimpercentage 6,6% (landelijk: 5,3%). In de sector transport en logistiek verzuimt 38% (deels of geheel) als gevolg van het werk. Landelijk is dit met 19% een stuk lager. Bij vrachtwagenchauffeurs is vaker sprake van (deels of geheel) werkgerelateerd verzuim (45% tegen 34% bij werknemers met een andere functie).

Lichamelijk zwaar werk en werkdruk belangrijkste oorzaken werkgerelateerd verzuim

De belangrijkste omstandigheden in het werk die tot werkgerelateerd verzuim leiden zijn, volgens werknemers in de sector: lichamelijk te zwaar werk (28%), werkdruk, werkstress (27%), en emotioneel zwaar werk (13%). Landelijk is te hoge werkdruk de belangrijkste reden voor werkgerelateerd verzuim (door 28% genoemd). Besmetting op het werk wordt door 18% genoemd, gevolgd door lichamelijk te zwaar werk (12%).

Vooral onder werknemers tot 55 jaar is werkdruk en werkstress een belangrijke oorzaak voor werkgerelateerd verzuim. Naarmate werknemers ouder zijn noemen ze vaker dat het werk lichamelijk te zwaar is. 

Figuur 4: Top 3 oorzaken werkgerelateerd verzuim*

Stress in transport en logistiek

* Alleen gevraagd aan werknemers die klachten hebben (gehad) die deels of geheel het gevolg waren van het werk
Bron: Werknemersenquête STL, 2024


Behoefte aan structurele verbetering van de inzetbaarheid van jouw medewerkers?

Onze adviseurs helpen bedrijven met toekomstgericht personeelsmanagement en het voeren van een goed preventiebeleid. We helpen jouw medewerkers veelal kosteloos met een pakket aan oplossingen om uitval te voorkomen en de inzetbaarheid te verhogen. Dit door te werken aan thema’s op het gebied van gezonde leefstijl, motivatie en vitaliteit zodat zowel jij als je medewerker klaar zijn voor de toekomst. 

Nog geen inzicht in hoe inzetbaar je medewerkers zijn? Dan helpen we je met het in kaart brengen hiervan. Bijvoorbeeld met de Inzetbaarheidscheck of een preventief medisch onderzoek (PMO). Op basis van de inzichten die deze opleveren, kiezen jij en jouw werknemers met hulp van onze adviseurs de vervolgacties. 

→ Meer informatie is te vinden op de website van STL.

Jaarrapportage 2024 thema vitaliteit

Bekijk het thema vitaliteit van de Arbeidsmarktrapportage 2024

Wat vind je van deze pagina?