Heb je vragen over de gedragscode?
Wil je ondersteuning krijgen bij het opstellen van een gedragscode of heb je andere vragen? Neem dan contact op met onze adviseurs!
Wij staan voor je klaar in de transport en logistiek. De sector vol kansen en mogelijkheden! Of je nu graag in een distributiecentrum werkt of liever de weg op gaat in een vrachtwagen, bij STL maken we het mogelijk. We helpen je met het zoeken naar je droombaan, bij je rijopleiding en zorgen ervoor dat je goed voorbereid aan de slag gaat. We gaan samen op weg naar jouw volgende stap.
Alles voor werkzoekendenWij zijn er voor jou én de rest van de sector transport en logistiek. Opgericht door en vóór de sector zorgen wij voor jouw werk en ontwikkeling. We helpen je om de juiste opleiding te kiezen, een leuk leerbedrijf te vinden en je carrière een vliegende start te geven. We gaan samen verder voor jouw toekomst.
Alles voor studentenOnze sector is een sector die continu in beweging is. Als jij je hoofd koel wilt houden in deze snelle sector is fysiek en mentaal in balans zijn belangrijk. We helpen je professioneel te ontwikkelen, een goede balans te vinden, veilig te werken, of een baan te vinden waar je blij van wordt. Wil jij vooruit? Dan maken wij de weg vrij.
Alles voor werknemersWij zijn er voor jou én de rest van de sector transport en logistiek. Opgericht door en vóór de sector zorgen wij voor méér instroom en minder uitstroom. We helpen je om personeel te vinden, te behouden en op te leiden. We gaan samen verder voor jouw bedrijf.
Alles voor werkgeversWij zijn actief op de arbeidsmarkt in transport en logistiek. Opgericht door en vóór de sector, zorgen wij voor méér instroom en minder uitstroom. STL werkt voor bedrijven en de mensen die er werken. Wij brengen ze in beweging en helpen ze op weg. Zodat mensen met plezier aan het werk gaan en blijven.
Alles over STLHeb je de ambitie om meer vrouwen binnen je bedrijf te laten werken? Of medewerkers uit bijzondere doelgroepen te werven? Een mooi moment om de gedragscode (on)gewenste omgangsvormen op te frissen! Dat draagt bij aan een sociaal veilige werkomgeving.
Soms ontstaat op de werkvloer ongewenst gedrag. Medewerkers – zowel mannen als vrouwen – kunnen zich dan onveilig gaan voelen. Het betekent voor hen een psychosociale arbeidsbelasting (PSA) die ernstige gevolgen kan hebben. Ook de sfeer in het bedrijf wordt negatief beïnvloedt en de productiviteit neemt af. Daar ondervindt je bedrijf schade van.
Als werkgever heb je een wettelijke taak in het bieden van een veilige werkomgeving. Met een heldere gedragscode kun je misverstanden en problemen voorkomen.
Een gedragscode is een document waarin je de gewenste en ongewenste omgangsvormen beschrijft. Iedereen binnen het bedrijf moet zich aan de afgesproken gedragsregels houden. Het is ook de bedoeling dat medewerkers elkaar aanspreken op ongewenst gedrag.
Het is nodig dat je het (on)gewenste gedrag continu onder de aandacht brengt, actie onderneemt om de sociale veiligheid te bevorderen én dat je de gedragsregels handhaaft.
Het goede voorbeeld geven – door directie en leidinggevenden – is natuurlijk een eerste vereiste! Ook helpt het wanneer medewerkers regelmatig met elkaar over het onderwerp in gesprek gaan. Dan blijft iedereen alert en leert men van elkaar ‘hoe het hoort’ en ‘wat echt niet kan’. Een kwestie van organiseren!
Voordat je begint is het belangrijk te weten wat ongewenste omgangsvormen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan discriminatie, pesten, seksuele intimidatie, agressie en geweld. Zulk gedrag kun je niet tolereren, dus verdient het absoluut een plek in je gedragscode.
Soms ontstaat sociale onveiligheid door kleine, ogenschijnlijk onschuldige situaties. Een grap kan door de één goedbedoeld zijn, de ander kan het totaal anders opvatten en zich gekwetst voelen. Het gaat om de beleving van medewerkers zelf!
Medewerkers die met ongewenst gedrag te maken krijgen, moeten weten waar ze terecht kunnen met hun klachten. Je kunt hiervoor een interne of externe vertrouwenspersoon aanstellen. Een (interne en/of externe) vertrouwenspersoon kan een belangrijke rol spelen. Je kunt daarvoor gebruikmaken van de vertrouwenspersonen van STL. Onze vertrouwenspersonen staan ook voor jouw medewerkers klaar!
Is er in jouw bedrijf al een heldere klachtenprocedure? En heb je al een klachtencommissie ingesteld?
Het hebben van een gedragscode is niet verplicht. Je bent als werkgever wel verplicht een beleid te voeren dat is gericht op het beperken en tegengaan van psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Bovendien heb je een zorgplicht voor de veiligheid van de werkomgeving. Met het opstellen van een gedragscode laat je zien dat je serieus werk maakt van je PSA-beleid.
Door ook gewenste omgangsvormen in je gedragscode op te nemen kies je voor positieve insteek! 6 voorbeelden van die je verder kunt uitwerken:
Je kunt in de gedragscode ook vastleggen hoe je verwacht dat medewerkers omgaan met klanten en eigendommen van het bedrijf. Ook dát is immers gedrag waarbij normen, waarden en integriteit belangrijk zijn. In feite kun je alle thema’s waarbij gewenst en ongewenst gedrag aan de orde is in een gedragscode opnemen. De gedragscode krijgt dan meer het karakter van een bedrijfscode.
Wil je ondersteuning krijgen bij het opstellen van een gedragscode of heb je andere vragen? Neem dan contact op met onze adviseurs!
Verzenden...
Er is iets fout gegaan. Probeer het later opnieuw.
Dank je! Wil je je antwoord nog kort toelichten?
Dank je voor je feedback!