Budgetcoaching voor werknemers in de transport en logistiek
Producten en diensten

Werknemers helpen bij geldzorgen

Deel deze pagina

Geldproblemen bij werknemers komen vaak voor. In de transport en logistiek hebben veel werknemers wisselende inkomsten, bijvoorbeeld door overuren. Hierdoor is het moeilijk om uitgaven goed te plannen. Dit kan voor geldproblemen zorgen. Ook andere dingen kunnen geldproblemen geven. Zoals onverwachte kosten, bijvoorbeeld door een ziekenhuisbezoek of reparatie aan de auto. De werknemer kan schulden krijgen.

Geldproblemen geven veel stress. Niet alleen thuis, maar ook op het werk. Werknemers met schulden slapen slecht. Hierdoor kunnen ze zich minder goed concentreren op het werk. Gelukkig kan je ze helpen! Lees hier onze tips. 

Herken de signalen van geldzorgen

Hoe weet je of een werknemer geldproblemen heeft? Misschien vraagt hij of zij vaak om een voorschot op het salaris. Een keer is niet erg, maar gebeurt dit vaker, dan is dit een signaal van grotere problemen. Word je vaak gevraagd om een voorschot? Dan is het tijd om te praten met je werknemer. 

Geldzorgen hebben ook invloed op het werk. Een werknemer heeft meer stress en daardoor minder concentratie. Dit leidt vaak tot fouten op het werk. Een chauffeur let bijvoorbeeld minder goed op in het verkeer. De geldproblemen blijven steeds in de gedachten van de werknemer. Hij of zij wil het goed doen, maar de zorgen verdwijnen ook op het werk niet. Uiteindelijk kan dit leiden tot verzuim.

Schulden aflossen

Een gesprek over geldproblemen beginnen

Praten over geld is niet makkelijk. Bij geldproblemen en schulden schamen mensen zich vaak. Wacht daarom niet te lang en praat met de werknemer. Zorg voor een vertrouwelijke sfeer en laat zien dat je hem of haar steunt. Focus niet meteen op de geldproblemen of schulden, maar vraag hoe het gaat. Oordeel niet en luister naar de antwoorden van je werknemer.

Tips om het gesprek te beginnen

Het is misschien moeilijk om een persoonlijk gesprek met je werknemer te beginnen. Houd er rekening mee dat het ook een moeilijk gesprek is voor je werknemer. Het is alleen wel belangrijk om het gesprek te hebben. Let op dat je een rustig moment uitkiest. Misschien weten collega’s niet van de geldproblemen en wil de werknemer dit liever privé houden. Ga samen naar een rustige plek. Vraag hoe het met de medewerker gaat, begin niet meteen met het vragen naar geldproblemen. De werknemer kan de problemen dan ook zelf al vertellen. Luister naar je werknemer en geef aan dat je wil helpen. 

Help je werknemers bij geldproblemen

Als werkgever voel je je soms machteloos. Je kan niet zomaar geld geven aan je werknemer. Maar je wil je werknemer wel helpen. 

Je werknemer kan vragen om meer ingepland te worden op werk. Of de werknemer vraagt om een voorschot op het salaris. Je wil graag helpen. Maar dit zijn tijdelijke en korte oplossingen voor een geldtekort. Dit is geen blijvende oplossing. Je weet niet zeker of dit je werknemer echt helpt, of dat dit de problemen erger kan maken. 

Een betere oplossing om je werknemer te helpen met geldproblemen is om de werknemer te helpen met begeleiding. Laat de werknemer meer leren of lezen over omgaan met geld of geld sparen. Zijn de geldproblemen groter? Begeleid de medewerker dan naar persoonlijke hulp, zoals een budgetcoach. Laat zien dat je er bent voor je werknemer. En dat je hem of haar graag helpt om de schulden op te lossen en geld weer goed te regelen. 

Budgetcoaching voor werknemers in de transport en logistiek

Hoe een budgetcoach je werknemer helpt

Een budgetcoach helpt werknemers met geldproblemen door met ze te praten. Samen maken ze een overzicht van alle inkomsten en uitgaven. Ze stellen doelen en maken een plan. Zo leert je werknemer slimme keuzes te maken. Ook werknemers met grotere schulden worden hiermee geholpen.

Lees meer over de budgetcoach

Wat doe je bij een verzoek voor een lening?

Heb je weleens een verzoek om een lening gehad van je werknemer? Dan weet je dat het lastig is om een beslissing te maken. Je wilt het beste voor je werknemer en hoopt dat dit hem of haar uit de geldproblemen helpt. Blijf rustig en denk na over je beslissing. Bedenk ook dat het voor je werknemer moeilijk is om je om geld te vragen. Ze moeten hiervoor over hun schaamte stappen. 

Lening geven aan je werknemer: waar moet je op letten?

Als werkgever wil je graag tevreden werknemers. Het geven van een lening als dat nodig is helpt daarbij. Het zorgt voor de werknemer voor minder stress en betere concentratie op het werk. Het is natuurlijk wel een risico om de werknemer een lening te geven. Je weet niet of hij of zij het terug kan betalen. Ook weet je niet of het echt je werknemer helpt. Denk goed na of je deze werknemer een lening wil geven. Houd hierbij rekening met: 

  • Heb je een goede relatie met de werknemer? 
  • Vertrouw je de werknemer?
  • Heeft de werknemer vaker om geld gevraagd?
  • Waar komen de geldproblemen door? Is het iets wat vaker terugkomt of heeft de werknemer pech met geld gehad?

Bespreek de geldzaken en maak goede afspraken met je werknemer. Oordeel niet en geef de schuld niet aan de werknemer. Werknemers praten meestal liever niet over hun schulden en geldproblemen. Het is al goed dat de werknemer de problemen bespreekt. 

Andere opties dan een lening

Een lening of voorschot geven helpt je werknemer op dat moment. Maar het helpt je werknemer niet voor een langere periode. Het kan de geldproblemen van je werknemer zelfs erger maken. Vaak is een andere oplossing beter. Help je werknemer te besparen of zelfs te sparen. Verwijs medewerkers met schulden door naar een budgetcoach die tips en advies kan geven. Denk ook aan het geven van flexibele uren aan de werknemer. Een chauffeur kan bijvoorbeeld langere ritten maken. Extra uren werken kan een tijdelijke oplossing zijn, waarmee de werknemer meer geld verdient. Natuurlijk kun je ook altijd doorverwijzen naar schuldhulpverlening.

STL helpt bij gezonder leven

STL helpt niet alleen werknemers met geldzorgen. Wij helpen werknemers ook om gezonder te leven. Dat doen we met hulp bij afvallen, omgaan met stress en stoppen met roken. Onze coaches helpen jouw werknemers om gelukkiger en gezonder te leven. Of lees over de verschillende tips hoe jij een werknemer kan helpen.

Ingrid de Ruijter

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag of wil je direct van onze diensten gebruik maken? Onze adviseurs staan voor je klaar om je verder te helpen.

Mailen of bellen?

088-2596121 Bereikbaar tussen 08.30 en 17.00
Wat vind je van deze pagina?