Vermoeide vrouw achter laptop in de overgang
Producten en diensten

De overgang en werk: wat kun jij doen als werkgever?

Wat is de overgang?

De overgang is een natuurlijk proces waarbij het lichaam verandert van vruchtbaar naar niet- vruchtbaar. Deze veranderingen kunnen lichamelijk en mentaal zijn, zoals slecht slapen, concentratieproblemen, opvliegers en stemmingswisselingen. Dit kan invloed hebben op de dagelijkse bezigheden en het omgaan met collega's. Daardoor voelen werknemers zich vaak onzeker door overgangssymptomen.

Vrouwen ervaren de overgang meestal tussen hun 45e en 55e jaar en duurt ongeveer 7 tot 10 jaar. Ook mannen kunnen overgangsklachten hebben, wat de penopauze wordt genoemd. De penopauze begint meestal tussen het 40e en 50e levensjaar en duurt gemiddeld 5 tot 15 jaar, waarbij de klachten per persoon verschillen.

in de overgang - transport en logistiek

Symptomen overgang bij vrouwen

  • Stemmingswisselingen: boos, onzeker, depressief
  • Opvliegers
  • Minder concentratie
  • Vermoeidheid
  • Spier- en gewrichtspijn
depressieve man op de bank vanwege penopauze

Symptomen penopauze bij mannen

  • Vermoeidheid
  • Problemen met plassen
  • Minder spierkracht
  • Sneller gefrustreerd of agressief

Overgang op de werkvloer

De transport- en logistieksector kent uitdagingen, zoals onregelmatige werktijden, lange ritten en zwaar tillen. Tel daar overgangsklachten bij op, zoals slecht slapen, concentratieproblemen en afnemende spierkracht. Dit kan invloed hebben op je werknemers tijdens het werk. Als werkgever is het belangrijk bewust te zijn van deze impact op de werkvloer. Hieronder volgen enkele voorbeelden.

  • Slaapproblemen: voldoende slaap is voor chauffeurs nog weleens lastig. Dat komt door de onregelmatige werktijden en lange ritten. Door de overgang kan vermoeidheid zorgen dat chauffeurs minder alert zijn. Dan kunnen er sneller ongelukken gebeuren.
  • Minder concentratie: voor het werken in de transport en logistiek moeten werknemers zich goed concentreren. Ze moeten routes plannen. De goede vracht laden en lossen. Rijden in het verkeer. Verminderde concentratie kan zorgen voor fouten en gevaarlijke situaties. 
  • Minder spierkracht: in de transport en logistiek kan het voorkomen dat je werknemers zwaar fysiek werk moeten verrichten. Spierpijn, gewrichtspijn of minder spierkracht is dan erg vervelend. Het werk gaat minder snel. Ook neemt de kans op blessures toe. 
  • Stemmingswisselingen: chauffeurs en logistiek medewerkers kunnen een hoge werkdruk ervaren. Files, weinig tijd en veel leveringen. Het kan ervoor zorgen dat stemmingswisselingen erger worden.
  • Opvliegers: opvliegers in een vrachtwagencabine zijn vervelend. Ze kunnen afleiden. En dat kan weer gevaarlijke situaties als gevolg hebben. 


vrouw in de overgang werkt in de logistiek

Werknemers in de overgang helpen: tips voor werkgevers

Als werkgever is het belangrijk om je werknemers te helpen in de overgang. Werknemers moeten hun werk goed kunnen blijven doen. Dat is jouw taak. Gelukkig kun je jouw personeel helpen tijdens deze periode in hun leven. Vaak al met kleine aanpassingen en flexibiliteit. Zo voorkom je dat personeel uitvalt.  

Je kunt werknemers in de overgang helpen met: 

  • Open gesprek. Ga in gesprek met je werknemer. Neem de tijd. Bied een luisterend oor. Met welke aanpassingen kan je werknemer blijven werken tijdens de overgang?
  • Flexibel werken. Wil je werknemer graag flexibeler werken? Is het mogelijk om vanuit huis of op andere tijden te werken? Kijk of je dit als werkgever kunt regelen.
  • Kleine aanpassingen. Soms helpen kleine aanpassingen je werknemers al heel erg. Denk aan een koelere temperatuur in het magazijn of de vrachtwagencabine. Of aan hulp bij het tillen van zware voorwerpen. 
  • Overgangsconsulent. Heeft je werknemer professionele begeleiding nodig? Dan kun je via STL een overgangsconsulent aanbieden. De coaches geven advies en hulp bij het werken in de overgang.
vrouw op middelbare leeftijd aan het hardlopen

Invloed van leefstijl op de overgang

Overgangssymptomen zijn van invloed op hoe mannen en vrouwen zich voelen. Dat geldt thuis en op het werk. Een gezonde leefstijl helpt je werknemers om zich gelukkiger te voelen. Denk aan vaak bewegen, gezond eten en genoeg slapen. 

Een gezonde leefstijl is ook van invloed op de overgang. Dat begint al voordat er overgangsklachten zijn. Deze gewoonten kunnen invloed hebben op de overgang: 

  • Roken brengt de hormonen in je lichaam uit balans. Dit kan ervoor zorgen dat iemand vervroegd in de overgang komt.
  • Stress beïnvloedt ook hormonen. Langdurige stress kan van invloed zijn op ongesteldheid. 
  • Slaaptekort kan de aanmaak van hormonen verstoren. Dit kan invloed hebben op de menstruatie en overgang.
  • Beweging helpt juist om stress tegen te gaan. 
  • Voeding is van invloed op lichaamsgewicht, maar ook op vruchtbaarheid. 

Werken in de overgang en gezond leven met STL

Wil je jouw werknemers helpen om gezonder te leven? Of wil je de combinatie van werk en overgang zo gemakkelijk mogelijk maken? Als werkgever vind je het misschien moeilijk om je personeel te helpen. Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) staat klaar om hulp te bieden tijdens de overgang. Verdiep je als werkgever in de praktische informatie voor werknemers over de overgang. Of laat onze overgangsconsulenten je werknemers in de overgang helpen.

overgangsconsulent transport en logistiek

STL helpt niet alleen werknemers in de overgang. Het sectorinstituut stimuleert werknemers ook om gezonder te leven. Zo biedt STL hulp bij afvallen, omgaan met stress en stoppen met roken. Dat doet STL met praktische informatie en persoonlijke begeleiding. De STL-coaches helpen jouw werknemers gelukkiger en gezonder leven

Veelgestelde vragen

Alle vragen
Ingrid de Ruijter

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag of wil je direct van onze diensten gebruik maken? Onze adviseurs staan voor je klaar om je verder te helpen.

Mailen of bellen?

088-2596121 Bereikbaar tussen 08.30 en 17.00
Wat vind je van deze pagina?