Meer weten? Bel ons voor advies!
Wij komen graag met je in contact voor een goed gesprek over loopbaancoaching.
Wij staan voor je klaar in de transport en logistiek. De sector vol kansen en mogelijkheden! Of je nu graag in een distributiecentrum werkt of liever de weg op gaat in een vrachtwagen, bij STL maken we het mogelijk. We helpen je met het zoeken naar je droombaan, bij je rijopleiding en zorgen ervoor dat je goed voorbereid aan de slag gaat. We gaan samen op weg naar jouw volgende stap.
Alles voor werkzoekendenWij zijn er voor jou én de rest van de sector transport en logistiek. Opgericht door en vóór de sector zorgen wij voor jouw werk en ontwikkeling. We helpen je om de juiste opleiding te kiezen, een leuk leerbedrijf te vinden en je carrière een vliegende start te geven. We gaan samen verder voor jouw toekomst.
Alles voor studentenOnze sector is een sector die continu in beweging is. Als jij je hoofd koel wilt houden in deze snelle sector is fysiek en mentaal in balans zijn belangrijk. We helpen je professioneel te ontwikkelen, een goede balans te vinden, veilig te werken, of een baan te vinden waar je blij van wordt. Wil jij vooruit? Dan maken wij de weg vrij.
Alles voor werknemersWij zijn er voor jou én de rest van de sector transport en logistiek. Opgericht door en vóór de sector zorgen wij voor méér instroom en minder uitstroom. We helpen je om personeel te vinden, te behouden en op te leiden. We gaan samen verder voor jouw bedrijf.
Alles voor werkgeversWij zijn actief op de arbeidsmarkt in transport en logistiek. Opgericht door en vóór de sector, zorgen wij voor méér instroom en minder uitstroom. STL werkt voor bedrijven en de mensen die er werken. Wij brengen ze in beweging en helpen ze op weg. Zodat mensen met plezier aan het werk gaan en blijven.
Alles over STLIn deze blog vertelt loopbaancoach Tim van der Krans over hoe een vrachtwagenchauffeur gevangen zat in zijn baan. Lees hoe hij je hierbij kan helpen.
Afgelopen jaar sprak ik met een vrachtwagenchauffeur die het niet meer naar zijn zin heeft op het werk. “Het werken als chauffeur is niet meer wat het is geweest, eigenlijk al jaren niet meer.
Elke dag is hetzelfde liedje, dezelfde routine.”
Volgens hem is de werksfeer ook veranderd gedurende de jaren. “Vroeger was het tenminste nog gezellig. Kon je bij de klant een bak koffie nemen in de kantine en een praatje maken met de logistiek medewerkers. Mensen hielpen elkaar als er nog gelost moest worden aan het einde van de werkdag. Nu ben je een nummertje en laten ze je gerust een uur staan om zelf pauze te nemen. Ben je te vroeg? Krijg je een snauw. Ben je te laat? Krijg je een snauw. Collega’s waar je de auto mee deelt laten een zooitje achter of houden geen rekening met jouw diensttijden. Het is gewoon niet leuk meer om in deze sector te werken, met deze mentaliteit.”
In dit voorbeeld is de menselijke maat volgens de chauffeur verdwenen en veroorzaakt dit vervreemding met het werk wat hij doet. Zijn behoefte ligt in saamhorigheid, respect en waardering. Daarnaast haalt hij geen voldoening meer uit de taken die hij uitvoert. Het werk biedt hem onvoldoende uitdaging. Op zich is zijn verhaal logisch en voor hem reden genoeg om in actie te komen.
Uit nieuwsgierigheid vroeg ik hoelang hij al rondloopt met dit gevoel. Zijn antwoord: “Al meer dan twintig jaar”. Ik sloeg stijl achterover. Wat maakt dat iemand twintig jaar wacht met actie ondernemen? Dat kan toch niet goed zijn voor je gemoedstoestand? Wat doet het überhaupt met je als mens om zo lang ‘gevangen’ te zitten in je baan? Hoe kan het dat er niemand uit zijn omgeving hem erop wees om er iets aan te doen?
Hij gaf de volgende uitleg: “Ik kan niet meer verdienen dan met hetgeen wat ik nu doe. De hypotheek moet ook betaald worden en hier heb ik zekerheid in inkomen.” Een hardnekkige overtuiging en een prima excuus om niet in beweging te hoeven komen. Maar dan nog. Wat een lijdensweg moet het zijn om twintig jaar, ik zeg het nogmaals, twintig jaar te blijven zitten waar je zit. Dag in, dag uit, je te ergeren aan hoe het eraan toe gaat op je werk. En nog vast willen blijven houden aan deze routine.
Wat hier eigenlijk speelt is dat de chauffeur geen uitweg ziet. Geen baankansen ziet om werk te gaan doen dat beter past bij zijn behoeften en bij zijn identiteit. Hij heeft er geen vertrouwen in dat zijn financiële zekerheid bij een ander beroep gegarandeerd is. Hij is daarom niet veranderbereid, klaar om daadwerkelijk stappen te zetten. Tot het moment komt dat het écht pijn gaat doen, bij wijze van spreken dat de stress uit z’n oren stoomt.
Aan mij de taak om met deze chauffeur aan de slag te gaan. Op zoek naar een nieuw perspectief. Dit doen we door samen te kijken hoe deze overtuigingen over zijn werk zijn ontstaan en deze om te buigen naar meer realistische overtuigingen, waardoor weer ruimte ontstaat voor beweging. De urgentie is er in ieder geval. Bij hem heeft geholpen om andere mensen te zien bewegen. Dit maakt dat hij het ook wil proberen. Zo zie je maar, goed voorbeeld doet volgen.
Als je jezelf herkent in dit verhaal, stel jezelf de vraag: Hoeveel tijd in jouw leven ben jij bereid om op te offeren voor werk dat geen voldoening geeft? Herken je iemand anders hierin? Vraag hem of haar daar dan eens naar. Maak het geen taboe om eens toe te geven dat iets niet langer meer werkt.
Dus, wacht niet tot het te laat is. Bevrijd jezelf! En neem contact met mij op als je het erover wilt hebben.
PS: volgende keer schrijf ik een blog over iemand die zichzelf helemaal heeft teruggevonden in ander werk. Wil je dit niet missen? Volg mij dan op LinkedIn.
Wij komen graag met je in contact voor een goed gesprek over loopbaancoaching.
We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:
Verzenden...
Er is iets fout gegaan. Probeer het later opnieuw.
Dank je! Wil je je antwoord nog kort toelichten?
Dank je voor je feedback!