Wij staan voor je klaar
Heb je een vraag of wil je direct van onze diensten gebruik maken? Onze adviseurs staan voor je klaar om je verder te helpen.
De 55-jarige vrachtwagenchauffeur Douwe Haak ziet eruit als een stoere kerel. Bij zijn familie en vrienden staat hij echter bekend als “die grote knuffelbeer die altijd klaarstaat voor iedereen.” Douwe zit in een pittige tijd van herstel. Mede door zijn gewicht schiet dit nog niet op. De chauffeur beseft dat hij aan de slag moet gaan met zijn gezondheid en dat een paar kilo’s eraf kan zorgen voor een sneller herstel. Hij begint met het afvaltraject via STL en vertelt ons graag meer.
Douwe is al 35 jaar chauffeur en rijdt voor Wigchers Internationaal Transport b.v. Het is nog steeds zijn passie. “Het is het mooiste beroep dat er bestaat. Dit is echt een jongensdroom.” Het chauffeursvak is Douwe met de paplepel ingegoten en hij is niks anders gewend dan de transportwereld. Toen ik een jaar of vier, vijf was, liep ik al met mijn vader tussen de wagens. Ik weet ook eigenlijk niet anders.”
Douwe zit in een herstelperiode en merkt dat dit nog niet echt opschiet. Hij doet zijn werk graag goed, maar dit werd voor hem steeds lastiger, viel hem op. “Ik ben trots op mijn werk en op mezelf als het goed is afgeleverd, maar ik merkte dat het niet meer lukte. Ook het vele in- en uitstappen werd me steeds zwaarder. Ik liep mezelf in de weg. Mijn herstel schiet ook maar niet op, mede door mijn gewicht. Dit heeft mij eigenlijk het duwtje gegeven om met het traject te starten.”
Douwe vertelt dat hij via Truckstar en zijn werkgever, Wigchers, bij STL terechtgekomen is. “Ik had een artikel gelezen in de Truckstar en ik zag op Instagram succesverhalen voorbijkomen over het traject. Toen heb ik het aangekaart bij mijn werkgever en die steunden mij.” De eerste stap is gezet: Douwe heeft zich aangemeld voor het afvaltraject. En dan gaat het beginnen. “Voordat ik aan het traject begon en toen ik de eerste afspraak met de coach had, ging ik er met lood in mijn schoenen naartoe," vertelt hij. “Ik dacht: ik kom wéér op zo’n weegschaal, dan word ik wéér opgemeten en krijg ik wéér een ander dieet toegewezen. Maar dit was echt even anders. Ze kijken eerst wie je bent en hoe je in elkaar zit. Het is me duidelijk geworden dat het echt te maken heeft met je trauma’s en dingen die je hebt meegemaakt. Ik ben een binnenvetter en ik ging eten om me lekker te voelen. Voor mij was dat mijn manier van ergens mee omgaan.”
De persoonlijke aandacht die je tijdens dit afvaltraject krijgt, daar is Douwe positief door verrast. “Ze hebben echt aandacht voor je en dat maakte echt indruk. Het afvaltraject van STL gaat veel dieper. Er wordt eerst gekeken naar wie je bent en aan de hand daarvan wordt een plan gemaakt,” legt hij uit. “Je moet het zelf doen, maar je doet het eigenlijk echt samen. Je hebt een stok achter de deur. Iemand waar je tegen kunt praten als het even zwaar is, en die ook verstand van zaken heeft. Dat is prettig.”
Douwe vertelt trots over de resultaten die hij met het afvaltraject behaald heeft en door wil zetten. “Ik ben inmiddels 9 centimeter buikomvang kwijt. Alleen maar door anders te eten, te letten op wat je eet en meer water te drinken. Ik heb periodes gehad waarbij ik drie liter cola op een dag dronk. Nu drink ik 4 liter water op een dag. Dat is al een heel verschil en dat merk ik in alles. Ik merk ook dat ik op deze manier goed kan wennen aan mijn nieuwe leefstijl. Want dat is dit echt. Het is geen crash-dieet of iets, maar je leert een andere manier van leven, van eten.”
Het afvaltraject heeft Douwe erg geholpen met het veranderen van zijn leefstijl. Hij probeert het met andere chauffeurs ook te hebben over afvallen en gezond leven, maar dat is toch nog een drempel, merkt hij. “Wat me is opgevallen is dat nooit iemand rechtstreeks tegen me heeft gezegd: ‘je bent te dik’. Zeker collega’s onder elkaar niet. Dat is toch nog wel een beetje het wereldje; de grote, stoere wereld van het niet zeuren, niet klagen, maar gewoon doorgaan. Maar ik ben erachter gekomen dat het niet meer zo werkt.“
Wil jij meer informatie of alvast handige tips, waar je direct wat aan hebt? Vraag onze Digitale Adviseur persoonlijk advies over voeding en beweging.