Goede nachtrust in transport en logistiek
Ervaringen

Mijn lichaam kapot door slechte nachtrust

Ik heb een goede nachtrust vaak onderschat. En dat heeft grote invloed gehad op mijn lichaam. Ik heb mijn lichaam niet gespaard en daarom slik ik dagelijks medicijnen. Met lifestylecoaching van STL ga ik mijn nachtrust verbeteren.

Veel werken en weinig slapen 

Chauffeurs vertellen graag sterke verhalen. Maar dit is helaas echt waar. Ik nam het vroeger niet zo nauw met de rijtijdenwet. Gaan met die banaan was het motto! Ik heb een lange tijd bij een kleine ondernemer gereden. Veelal gekoeld transport van bloemen, groente en fruit. Een spreekwoord dat in die wereld gold was: Groente eten is gezond, het transporteren niet. 

Lange dagen werken hoorde erbij en het gebeurde wel eens dat een nachtje slapen werd overgeslagen. Later ben ik met vlees gaan rijden en ook daar waren lange werkdagen vanzelfsprekend. Ik voelde me steeds vaker beroerd, maar liep ermee door. Tijdens het lossen van mijn vrachtwagen ben ik knock-out gegaan. Een absoluut dieptepunt! 

Een lijst aan klachten 

Met een lijst aan klachten ben ik naar de dokter gegaan. Uiteraard raadde de dokter mij aan om mijn leefstijl aan te passen. Dat heb ik gedaan. Ook kreeg ik een doorverwijzing voor bloedonderzoek. De uitslag was niet zo best. Mijn schildklier werkte niet zoals het hoorde.  

De echte oorzaak van een schildklierprobleem is moeilijk te zeggen. Maar langdurige stress heeft een grote invloed op het functioneren van het schildklierhormoon. Mijn schildklier maakt niet genoeg T3 hormoon aan. Dit betekent dat ik een trage schildklier heb.  

De dag beginnen met medicijnen 

Iedere ochtend begin ik met een dosis Euthyrox. Dit medicijn gebruik je bij een traag werkende schildklier. Hierbij ben je traag, krijg je het snel koud, voel je je lusteloos en word je zwaarder. De dosering luistert erg nauw, want bij een te hoge dosering krijg ik hartkloppingen, voel ik me onrustig en zweet ik enorm. Ik doe het tegenwoordig rustiger aan, respecteer de rijtijdenwet en slaap overslaan doe ik niet meer. Maar 8 uur slapen haal ik vaak niet. 

Acht uur slapen?! 

De aanbevolen nachtrust ligt tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht. Voor mij is dit een uitdaging. s’ Avonds ben ik vaak laat thuis en de volgende dag moet ik weer vroeg beginnen. Thuis heb ik een gezin met twee kleine kinderen. Een dochter (6) en een zoontje (3). Een keertje minder slapen is geen probleem, maar na een paar nachten weinig slapen voel ik me niet fit. En juist tijdens dit traject heb ik voldoende slaap nodig om te herstellen.  

Waar is slapen goed voor? 

Tijdens dit traject beweeg ik veel. Na een stevige sportsessie heeft mijn lichaam nodig om te herstellen. En daarom is een goede nachtrust belangrijk. Slapen is ook goed voor mijn geestelijke herstel. Als ik te weinig slaapt ben ik chagrijnig, somber en heb ik weinig puf om iets te doen. Ik kies dan sneller voor fastfood dan dat ik ga koken. En aan sporten denk ik niet. De kans op terugval wordt dan steeds groter. Daarom hou ik vanaf nu een slaapdagboek bij en heb tips gekregen om ontspannen naar bed te gaan. 

Beter slapen dankzij deze tips 

  • Geen smartphone gebruik voor het slapen gaan 
  • De slaapkamertemperatuur op 18 graden Celsius 
  • Niet eten voor het slapen gaan 
  • ’s Avonds geen koffie of andere cafeïne houdende drankjes 
  • Een ontspanningsoefening doen voor het slapen gaan 
  • Beperk alcohol

Zelf leg ik de telefoon weg en lees ik graag een boek voordat ik ga slapen. En waar ik het in mijn vorige blog uitbundig over heb gehad: ik drink nu geen alcohol meer.  

Jarno doet een push-up

Ga ook aan de slag met je gezondheid

Wil je zelf ook werken aan je gezondheid? STL biedt kosteloos coaching aan om je gezondheid te verbeteren. 

Lees meer over deze coaching
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer informatie?

Neem contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag verder.

Bel: 088 - 2596271

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via: