Geld besparen als werknemer in de transport en logistiek
Tips en advies

Tips om geld te besparen

Deel deze pagina

Wil je wat meer geld overhouden op je bankrekening? Misschien wordt je inkomen minder, wil je sparen voor een groter huis of heb je even wat minder te besteden. Of je hebt schulden die je moet afbetalen, terwijl je daar nu nog geen geld voor hebt. Wat je reden ook is, geld besparen kan. Hier lees je de beste tips om geld te besparen.

Besparen van geld in jouw situatie

Geld besparen is voor iedereen anders. Het is belangrijk om je eigen situatie goed te bekijken. Jouw situatie heeft invloed op waar je geld aan uitgeeft. Een gezin kan misschien wel veel besparen op de boodschappen. Ben je een student? Dan kun je misschien wel tweedehands studieboeken kopen. Voor iedereen zijn er andere mogelijkheden en hindernissen. We bespreken een paar verschillende onderdelen waar je geld op kan besparen. 

Besparen op je boodschappen

Aan boodschappen geef je snel veel geld uit. Hier kun je flink geld op besparen. Het begint allemaal met een goed boodschappenlijstje. Bespreek met je gezin, huisgenoten of partner wat je deze week nodig hebt. Maak samen een weekmenu op basis van je werktijden. Dit voorkomt dat je ‘s avonds nog moet bedenken wat je gaat eten en uiteindelijk de telefoon pakt om iets te bestellen. Doe één keer per week boodschappen, let op de aanbiedingen en plan vooruit. En doe zeker geen boodschappen terwijl je trek hebt. Dan koop je extra lekkernijen die veel geld kunnen kosten.

Studenten

Wil je geld besparen als student? Doe samen met je huisgenoten boodschappen en maak eten voor meer personen. Zo bespaar je en gooi je minder weg, want voor één persoon koken is duurder. Blijft er eten over? Stop dan de restjes in de vriezer voor later. Ga je naar college? Neem een zelfgemaakt lunchpakket mee en haal geen koffie bij de bar. Hiermee bespaar je meer dan je denkt. 

Werkenden

Als je fulltime werkt, heb je vaak weinig tijd voor de boodschappen. Doe in het weekend boodschappen en plan je weekmenu vooraf. Lukt dit door je onregelmatige werktijden of plannen niet? Ga dan aan het einde van de dag naar de supermarkt. Vaak liggen er producten met korting, omdat ze die dag op moeten. Zo bespaar je veel geld en kun je toch iedere dag boodschappen doen. Haal je maaltijden niet bij wegrestaurants, maar neem een lekkere salade, wraps, hartige taart of andere maaltijd mee van huis. Het is gezonder, goedkoper en vaak ook nog lekkerder!

Eigengemaakte lunch meenemen in de cabine

Gezin

Voor gezinnen is het extra belangrijk om slim boodschappen te doen. Maak een weekmenu en betrek het hele gezin bij het plannen van maaltijden. Bekijk de aanbiedingen van verschillende supermarkten. Vergeet daarbij ook de kleinere, lokale supermarkten niet. Zo kun je vaak geld besparen. Gaan je kinderen mee boodschappen doen? Vaak koop je dan toch meer dan je van tevoren plant. 

Pakken of flessen drinken, en per stuk voorverpakte koekjes zijn een aanslag op je budget. Vul liever een drinkbeker met aanmaaklimonade en geef fruit en een losse snack mee.

Geld besparen op vaste lasten

Je vaste lasten staan niet altijd vast. Vaak kun je hier ook op besparen. Veel mensen zijn bijvoorbeeld dubbel verzekerd. Kijk of er een goedkopere optie is en stap over. Vergelijk tenminste 1 keer per jaar of je een goedkoper abonnement kan vinden voor je verzekering, energie of internet. Of zeg een abonnement, zoals YouTube of Netflix, op. Er zijn verschillende manieren om geld te besparen.

Energiekosten

Iedere maand betaal je voor je gas, water en licht gebruik. Hoe kun je geld besparen op je energie? Het antwoord is simpel: verbruik minder. Wist je dat als je je thermostaat één graadje lager zet dan je gewend bent, dat dit je zo’n 100 euro per jaar kan schelen? Test het uit en merk het verschil in je portemonnee. Maar zet ook wat vaker het licht uit en douche een minuut korter. Of koop een besparende douchekop, je zal dan minder water gebruiken. 

Ben je bijvoorbeeld voor werk een paar dagen weg, en is er niemand thuis? Zorg dan dat apparaten helemaal uit staan (in plaats van op stand-by). Maar ook als je thuis bent en je ze niet gebruikt kan een apparaat uit. Zo maak je minder energiekosten. 

Heb je een slimme meter? Maak dan ook slim gebruik van je energie! Zorg dat je energie in de daluren gebruikt. Zet bijvoorbeeld juist ‘s nachts de vaatwasser aan. Ook kan je de eco-stand van de wasmachine gebruiken.

Natuurlijk kan je ook overstappen naar een andere energieleverancier. Als nieuwe klant krijg je vaak een speciale aanbieding. 

Verzekeringen

Wist je dat veel mensen oververzekerd zijn? Een zorgverzekering is verplicht, maar veel andere verzekeringen zijn niet verplicht. Denk maar aan een huisdierenverzekering, reisverzekering of tandartsverzekering. Bekijk je verzekeringen kritisch. Vaak kun je veel besparen op je zorgverzekering en loont het om over te stappen. Is er een goedkopere zorgverzekering via je werkgever? Vraag dit eens na. Misschien kun je zelfs je familieleden meeverzekeren. Let er natuurlijk wel op dat als er iets gebeurt en je niet meer aanvullend verzekerd bent voor iets specifieks, je zelf moet betalen.

Abonnementen

Tegenwoordig kun je een abonnement nemen op van alles. Van droogbloemen tot sokken en onderbroeken. Helaas loopt zo’n abonnement vaak ongemerkt door. Bekijk je bankafschriften en let hierbij op automatische incasso’s. Gebruik je het abonnement niet of bijna nooit? Zeg het dan op. Wist je dat je streamingdiensten zoals Netflix, Videoland en Spotify maandelijks op kunt zeggen? Zeg het eens een maand op en kijk of je het mist. 

Geld besparen per maand

Geld besparen begint met een kritische blik op je uitgaven. Hoeveel komt er binnen en hoeveel geef je uit? Daarnaast is het belangrijk om schulden aan te pakken. Geld lenen kost vaak meer geld dan je denkt, dus probeer je schulden zo snel mogelijk af te betalen. Dit vermindert niet alleen je maandlasten, maar geeft ook minder geldstress.

Kijk ook naar je kleine uitgaven. Dat ene koffiebroodje bij het tankstation kost niet zo veel. Maar als je dit elke dag haalt, tikt dat snel aan. Begin met het veranderen van je gewoonten. Neem eten en drinken mee en zorg dat je altijd wat op voorraad hebt. Zit je vaak in de wagen? Soms kan je zelfs een magnetron installeren om meegebracht avondeten op te warmen.

Rook je sigaretten? Dan weet je dat dit flink in de kosten loopt. Stop met roken. Zo bespaar je geld en verbeter je je gezondheid.

Een slimme tip is om jezelf een maximaal budget te geven voor uitgaven per maand. Dit voorkomt dat je dingen koopt die je niet nodig hebt. Het zorgt er ook voor dat je slim met je geld omgaat.

Schulden aflossen
Budgetcoaching voor werknemers in de transport en logistiek

Budgetcoach voor geld besparen

Geld besparen is soms moeilijk. Je hoeft het gelukkig niet alleen te doen! Onze budgetcoach helpt je graag bij het maken van een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Samen bekijk je je geldzaken en krijg je inzicht in waar je geld naartoe gaat. De coach helpt je ook om te ontdekken waar je kunt besparen. Of het nu gaat om abonnementen, boodschappen of andere vaste lasten.

Lees meer over de budgetcoach

Veelgestelde vragen

Alle vragen
Debby Krommendam

Nog vragen over omgaan geld?

Heb je een vraag of wil je direct van onze diensten gebruik maken? Onze adviseurs staan voor je klaar om je verder te helpen.

Mailen of bellen?

088-2596271 Bereikbaar tussen 08.30 en 17.00
Wat vind je van deze pagina?