Stoppen met roken in de transport en logistiek

Roken? Begin er niet aan!

Niemand begint te roken met het idee om verslaafd te raken, maar het kan sneller gaan dan je denkt. Eentje kan geen kwaad, denk je misschien. Maar voor je het weet heb je meer nodig. Voorkomen is dus beter dan stoppen. Lees hieronder waarom én wat je kunt doen als je toch al een keer hebt gerookt.

Waarom wil je eigenlijk roken?

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen gaan roken, is om erbij te horen. Bijvoorbeeld als ze vrienden, familieleden of collega’s zien roken. Nieuwsgierigheid is een andere reden. Willen weten hoe het voelt. Het lijkt ook alsof roken helpt tegen stress. Maar niets is minder waar: roken maakt problemen juist erger. 

Zit je niet lekker in vel, heb je stress, slaap je slecht of heb je geldproblemen? Dan is het slimmer om om hulp te vragen, in plaats van te starten met roken. Het is oké om toe te geven dat je ergens hulp bij nodig hebt. Zoek steun bij iemand die je vertrouwt of bij een coach om mee te praten. Dat helpt je écht.

Roken is écht niet goed voor je

Sta eens stil bij wat roken met je doet. Roken is slecht voor je lichamelijke én geestelijke gezondheid:

  • Je longen worden zwakker en je wordt minder fit. 
  • Je hebt meer kans op stress, angst of depressieve gevoelens. 
  • Het risico op ernstige ziektes is veel groter als je rookt. 
  • Sigaretten zijn duur, wat tot geldzorgen kan leiden.

De meeste mensen vinden roken tegenwoordig ook echt niet meer oké en het is niet voor niets dat roken op steeds minder plekken mag. Het is dus gewoon belangrijk en slim om niet te beginnen met roken.

Groepsdruk om te roken

In de sector transport en logistiek werken veel mensen die roken. Tijdens pauzes of na een lange werkdag is het makkelijk om mee te doen. Iedereen rookt gezellig buiten en jij wil er misschien ook bij horen. Maar je kunt er ook bij horen zonder te roken! Blijf bij de groep, maar sla een sigaret af. Stel voor om iets anders te doen samen, zoals een kop koffie te drinken of even te wandelen. Laat je niet overhalen. Kies voor jezelf en voor jouw eigen gezondheid. 

Werknemer transport en logistiek drukt sigaret uit

Hoe STL je helpt

STL begrijpt dat het moeilijk kan zijn om niet te beginnen met roken of om te stoppen. We bieden steun en begeleiding, zodat je gezonder wordt.

Bekijk onze tips

Al een keer gerookt?

Heb je al een keer een sigaret of vape geprobeerd? Dat betekent niet dat je meteen verslaafd bent. Het is wel belangrijk om het daarbij te laten. Eentje is genoeg. Ga niet door, ook al lijkt het lekker of gezellig. Weet ook dat het moeilijker wordt om te stoppen als je vaker rookt. Bedenk waarom je liever niet wil roken. Maak een lijstje. Gebruik dat als motivatie om het bij die ene keer te houden. Investeer in jezelf en jouw toekomst door niet te beginnen met roken. Je bespaart jezelf op die manier een hoop ellende.

Hoe snel raak je verslaafd?

Het kan snel gaan. Als je regelmatig rookt of vapet, went je lichaam eraan. Je hebt steeds vaker een sigaret nodig om je goed te voelen. Dat komt doordat nicotine voor je hersenen voelt als beloning. Ook in vloeistoffen van vapes zit vaak nicotine. Herken je dat je steeds meer trek krijgt in roken? Of dat je onrustig wordt als je even niet rookt? Dat zijn tekenen van verslaving. Het is beter om het niet zover te laten komen. Hoe minder je rookt, hoe makkelijker het is om nee te zeggen. Het is beter en gezonder om jezelf op andere manieren te belonen.

Stoppen met roken

Rook je al?

Heb je toch vaker gerookt? Of merk je dat je niet meer zonder kunt? Dan is het tijd om te stoppen. Hoe langer je rookt, hoe moeilijker het wordt om ermee te stoppen. Maar het kan! Begin vandaag nog. Praat met een adviseur, kijk welke hulpmiddelen er zijn en maak een plan. STL helpt je graag. Samen zorgen we voor een gezondere toekomst.

Meer informatie
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Heb je vragen of hulp nodig?

Heb je een vraag over stoppen met roken? Onze adviseurs staan voor je klaar om je verder te helpen.

Mailen of bellen?

088-2596271 Bereikbaar tussen 08.30 en 17.00
Wat vind je van deze pagina?