Een baan in de transport en logistiek
Tips en advies

Checklist voor gezond en goed thuiswerken

Thuiswerken heeft veel voordelen. Geen reistijd. Geen pratende collega’s om je heen. Lekker productief werken. Dat lukt alleen met een goede thuiswerkplek. Daarom stelt je werkgever soms eisen aan thuiswerken. Bereid je goed voor met onze checklist!

Wat heb je nodig om goed thuis te werken? 

Het klinkt misschien eenvoudig: je thuiswerkplek inrichten. Bureau neerzetten, laptop opstarten en aan de slag! Maar daarmee ben je er nog niet. Prettig en gezond thuiswerken vraagt om meer: 

  • Een arbo-verantwoorde thuiswerkplek. Dit betekent een werkplek in huis die ervoor zorgt dat je het werk goed kunt doen zonder pijn te krijgen in je lichaam.
  • Verantwoordelijkheid. Je huis zit vol met afleiding en vermaak. Misschien krijg je onverwacht bezoek. Of lokt het zonnetje je naar buiten. Met een goede thuiswerkplek kan je jezelf goed concentreren op het werk. 
  • Een prettige werkomgeving. De ideale thuiswerkplek is rustig en comfortabel. Je voelt je er fijn. Is het ook ingericht naar jouw wens? 

Kan de werkgever eisen stellen aan de thuiswerkplek?

Je werkgever moet zorgen voor een goede werkplek. Ook als je thuis werkt, moet dit een goede werkplek zijn. Daarom krijg je vaak een vergoeding voor het inrichten van je thuiswerkplek. Bijvoorbeeld voor een bureau, bureaustoel en laptop. Wat je koopt moet wel passend zijn. Koop daarom nooit zomaar iets voor je thuiswerkplek. Overleg eerst met je werkgever. Vanwege jouw privacy kan een werkgever niet zomaar eisen om je thuiswerkplek te bekijken. Hij mag wel een ingevulde vragenlijst eisen en vragen om foto’s van je thuiswerkplek. Ook mag de werkgever eisen dat je zorgt dat je thuis een goede werkplek hebt.


Dé checklist voor goed thuiswerken!

Met de STL checklist voor je thuiswerkplek ontdek je of jij prettig en gezond kunt thuiswerken. Lees hieronder welke onderdelen je niet mag missen op een goede thuiswerkplek. 

Alles liever nog overzichtelijker op een rijktje? Download het bestand hier aan de rechterzijde!


Beeldscherm

Je privé-laptop gebruiken is vaak niet toegestaan voor thuiswerken. Daarom krijg je vaak een werklaptop. Een extra beeldscherm daarbij is niet te missen. Dit scherm is groter en prettiger voor je ogen. Ook helpt het om in een goede houding te werken. 

Internet

Het klinkt misschien logisch. Toch gebeurt het regelmatig dat collega’s in een online vergadering wegvallen. Een goede internetverbinding helpt je om goed te werken. Heb je last van een slechte verbinding? Zoek dan een betere internetaanbieder. Of zit je ver weg van de internet kast? Verplaats dan van plek, of koop een internet versterker. Soms kan je de kosten hiervan terug vragen aan je werkgever. Vraag dit na. 

Overleg mogelijkheden

Heb je regelmatig online overleg met collega’s? Zorg dan dat je niet urenlang met een warme telefoon aan je oor zit. Of dat je zes collega’s op een klein schermpje staan. Koop een HD-webcam. Ook een headset is onmisbaar voor telefoontjes of vergaderingen. Zo kun je even lopen of staan tijdens een lang overleg. Zorg er ook voor dat je tijdens je overleg niet gestoord kan worden. Zijn er ook andere mensen in huis? Ga dan in een aparte ruimte zitten. 

Bureaustoel & bureau

Een van de regels die de Arbo stelt aan een gezonde thuiswerkplek is een verstelbare bureaustoel. Met een goede bureaustoel (ergonomisch) voorkom je rug- en nekklachten. Een ergonomische bureaustoel is een stoel waarbij je de armleuningen, hoogte, rugleuning en het zitvlak kan verstellen. Zo zorg je ervoor dat je benen in een hoek van 90 graden staan. Daarom is een verstelbaar bureau ook een slimme keuze. Zo zorg je er dan ook voor dat je armen een hoek van 90 graden maken met het bureau. 

Handige spullen voor thuiswerken

Een goede plek om thuis te werken is belangrijk om geen last van je lichaam te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een pijnlijke arm of schouders. Er zijn handige spullen (ergonomische accessoires) die je kunnen helpen om in een goede houding te zitten. Een standaard voor je laptop zorgt ervoor dat je scherm op de goede hoogte staat. Door recht vooruit te kijken krijg je minder snel last van je nek. Je hebt dan een apart toetsenbord nodig. Dat typt meestal prettiger en is beter voor je polsen. Ook een fijne muis is belangrijk om geen pijn in je hand en pols te krijgen.

Locatie van de thuiswerkplek

Kies een werkplek waar jij je prettig voelt. Misschien werk je graag aan de eettafel. Prima, als je hier in een goede houding kunt werken. Veel mensen kiezen liever voor een eigen werkruimte. Bijvoorbeeld op zolder of in een studeerkamer. Zo heb je minder afleiding. Dit helpt je om geconcentreerd te werken. 

Licht

Zorg voor genoeg licht op je thuiswerkplek. Zo voorkom je oogklachten. Met het goede licht voel jij je ook een stuk fitter. Zoek een werkplek waar het daglicht van opzij komt. Het werkt vermoeiend als je continu in het daglicht moet kijken. Het licht van achteren is ook niet goed. Vaak kun je dan je scherm minder goed zien. 

Ventilatie

Goede ventilatie is belangrijk voor iedere ruimte. Dus ook voor je thuiswerkplek. Het zorgt voor frisse lucht in de kamer. Zo blijf je helder en productief. Heb je geen frisse lucht, dan word je sneller suf. Om goed te blijven werken en helder te blijven zet je dus een raam of ventilatierooster open. 


Maak je thuiswerkplek beter met STL

Thuiswerken is handig, maar het is belangrijk dat je een goede thuiswerkplek hebt. STL wil je daarbij helpen! Of je nu een goede stoel zoekt, je scherm goed wil zetten, of je internet beter wil maken, wij zijn er voor je. Jouw gezondheid en succes zijn belangrijk. Gebruik onze checklist voor je thuiswerkplek. 

Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Hulp en ondersteuning nodig bij veilig werken?

Neem contact met ons op. Onze adviseurs staan voor je klaar.

Bel: 088 - 2596121

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?