AI in de transport en logistiek

AI of kunstmatige intelligentie: wat betekent dat voor transport en logistiek?

Het kan bijna niet anders of je hebt van ChatGPT gehoord. Een programma waarin je allerlei vragen kan stellen en vervolgens direct een antwoord krijgt. Ook in de logistiek wordt AI gebruikt. Wist je dat in 1980 al de eerste software werd ontwikkeld die werd gebruikt bij voorraadbeheer en routeplanning? Sinds die tijd is AI wel veel krachtiger geworden. Lees in deze blog hoe.

Deel deze pagina

In de vijfde aflevering van de podcast STL Toekomstpraat ging ons vaste presentatieduo weer in gesprek. Robert Gartner, innovatiemanager bij het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) en logistieke podcaster Martijn Graat spraken dit keer Aïmane Ben M. Hand. Aïmane is salesmanager bij Xpedite en weet alles van AI. Aïmane  sprak met Robert en Martijn over, hoe kan het ook anders, AI.

Wat is AI eigenlijk?

AI is een afkorting van een Engelse term: Artificial Intelligence. In het Nederlands noemen we dat kunstmatige intelligentie. We zullen voor het gemak hier de term AI gebruiken.

Bij AI kun je denken aan een hele krachtige computer die heel veel dingen tegelijk kan doen. Vooral als je te maken hebt met heel veel data komt die rekenkracht goed van pas. Zo kan AI patronen zien die wij als mens onmogelijk kunnen ontdekken. Mensen zijn slim, maar onze hersenen hebben een beperkte capaciteit.

Beluister de podcast: AI of kunstmatige intelligentie; wat betekent dat voor transport en logistiek? Beluister via Spotify

ChatGPT

Het kan bijna niet anders of je hebt van ChatGPT gehoord. Een programma waar je allerlei vragen aan kan stellen. Je kan ChatGPT bijvoorbeeld vragen: Geef mij een simpele omschrijving van wat ChatGPT is en wat je met ChatGPT kan doen.

ChatGPT geeft dan als antwoord: ChatGPT is een computerprogramma dat door mensen gemaakte tekst kan begrijpen en beantwoorden. Het is getraind door een bedrijf genaamd OpenAI. Je kunt het gebruiken om vragen te stellen, informatie op te zoeken, advies te krijgen, of gewoon een gesprek te voeren.

Deze vorm van AI is pas net voor iedereen bekend, maar AI wordt al heel lang gebruikt. Het bestaat eigenlijk al sinds 1950. In 1952 speelde bijvoorbeeld voor het eerst een computer een potje dammen tegen een mens.

Planner transport en logistiek achter computer

AI in de transport en logistiek

Ook in de logistiek wordt AI al lang gebruikt. In 1980 werd de eerste software ontwikkeld die werd gebruikt bij voorraadbeheer en routeplanning. Sinds die tijd is AI wel veel krachtiger geworden. Nu kan AI een bijna oneindige hoeveelheid routes bekijken en met een optimale planning komen.  

Doordat AI zoveel data kan bekijken, kan het ook goed alle informatie bij elkaar zoeken die nodig is om een order uit te voeren. Nu moeten planners vaak nog in allerlei e-mails zoeken waar de informatie ook al weer stond. Diezelfde AI kan dan meteen de standaard documenten maken die nodig zijn. De planner hoeft alleen nog te controleren of het goed is. Voorspellingen worden ook veel beter, waardoor het makkelijker wordt om vooruit te plannen.

Maar ook chauffeurs gaan veel plezier krijgen van AI. Zij zijn vaker op de juiste tijd op de juiste plek, doordat er met hulp van AI steeds beter en sneller gepland kan worden. AI maakt ook de vrachtwagen slimmer. Daardoor worden vrachtwagens ook veel veiliger. Een vrachtwagen gaat ook minder snel kapot. De auto geeft zelf aan dat er een onderdeel vervangen moet worden, nog voordat het kapot gaat. 

AI als slimme assistent

De planner gaat niet zomaar vervangen worden door AI. De planner krijgt er door AI wel een assistent bij. Een digitale assistent die allerlei standaard taken van de planner kan overnemen. De planner kan zich richten op de uitzonderingen en heeft veel meer tijd voor persoonlijk contact met de chauffeurs en met de klanten. 

Toekomstpraat in de sector transport en logistiek

Klaar voor de toekomst met AI

AI kan het werk voor chauffeurs en planners dus leuker en makkelijker maken. Dat betekent wel dat mensen die in transport en logistiek werken open moeten staan voor het werken met AI. Nieuwe dingen kunnen spannend zijn. Een goede start is in ieder geval luisteren naar deze aflevering van STL Toekomstpraat. Aïmane vertelt je dan alles over het werken met AI in de transport en logistiek.   

Beluister via Spotify
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Heb je vragen?

Ook benieuwd wat de toekomst betekent voor jouw werk? We helpen je graag!

Bel: 088-2596271

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?