Wij staan voor je klaar in de transport en logistiek. De sector vol kansen en mogelijkheden! Of je nu graag in een distributiecentrum werkt of liever de weg op gaat in een vrachtwagen, bij STL maken we het mogelijk. We helpen je met het zoeken naar je droombaan, bij je rijopleiding en zorgen ervoor dat je goed voorbereid aan de slag gaat. We gaan samen op weg naar jouw volgende stap.
Alles voor werkzoekenden
Digitaal plannen. Wat betekent dat voor planners en chauffeurs?
In de achtste aflevering van STL Toekomstpraat hadden onze vaste presentatoren twee planners aan tafel. Samen bespraken we de overgang van een analoge naar een digitale planning. Robert Gartner, innovatiemanager bij Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) en logistieke podcaster Martijn Graat spraken met Maurice van Toor en Albert Terlouw die samen als planners werken voor Hartog & Bikker.
Van chauffeur naar planner
Maurice en Albert begonnen allebei hun loopbaan als chauffeur en maakten later de overstap naar het plannersvak. Maurice volgde een plannersopleiding, terwijl Albert het vak in de praktijk leerde. Beide mannen benadrukken hoe waardevol hun ervaring als chauffeur is bij het maken van een goede planning. Vooral Albert heeft uitgebreide ervaring als chauffeur.
"Ik was 27 jaar chauffeur en heb bijna heel Europa gezien. Maar op een gegeven moment dacht ik: wil ik dit nog twintig jaar blijven doen? Toen kreeg ik de kans om planner te worden en ben ik de uitdaging aangegaan."
Ouderwetse planborden worden digitale systemen
Op veel planningsafdelingen is het ouderwetse planbord inmiddels vervangen door slimme digitale systemen. Die digitale manier van plannen biedt veel voordelen voor zowel de planner als de chauffeur.
Over één ding zijn beide planners het eens: de digitalisering van de planning scheelt heel veel tijd en het voorkomt fouten. Routeinformatie wordt automatisch naar de boordcomputer van de chauffeur gestuurd en via dezelfde boordcomputer staan de chauffeurs rechtstreeks in contact met de planners.

Van weerstand naar acceptatie
Technologische vooruitgang betekent niet altijd applaus. Vooral oudere chauffeurs stonden in het begin sceptisch tegenover boordcomputers en digitale planningssystemen. Maar toen zij de voordelen ontdekten—minder administratie, snellere updates en minder papierwerk—werden ze toch enthousiast. De sleutel tot succes? Duidelijke uitleg, een beetje geduld en het besef dat technologie het werk uiteindelijk makkelijker maakt. Ook Albert zelf had daar in het begin mee te maken, maar het wende snel:
"Eerst zat ik met één vingertje te typen, want ik had nooit iets met computers gedaan. Maar nu snap ik hoe het werkt en zie ik hoeveel makkelijker het is. Dan wil je niet meer terug naar het oude planboek."
Van puzzelaar naar probleemoplosser
Door de digitalisering verandert de rol van de planner steeds meer. Waar planners als echte puzzelexperts elke rit handmatig moesten inplannen, nemen slimme algoritmes en data-analyse steeds meer werk uit handen. Dit betekent dat planners in de toekomst minder bezig zullen zijn met het intypen van alle gegevens die nodig zijn voor de planning en het schuiven in schema’s. Planners kunnen steeds meer tijd besteden aan het zoeken van oplossingen voor de uitzonderingen en het contact hebben met chauffeurs en klanten.

Chauffeurs en planners maken samen transport sneller en slimmer
De chauffeur is niet meer alleen een expert op de weg ,maar denkt ook actief mee over slimmer werken. Samen met de planners maken zij het hele transportproces sneller en efficiënter. De digitale systemen helpen daarbij.
Wil je meer weten over wat digitaal plannen betekent voor planners en chauffeurs? En ben je benieuwd naar de planner en de chauffeur van de toekomst? Luister dan naar deze aflevering van STL Toekomstpraat.
Wil je meer weten over digitaal plannen in de transport en logistiek?
En ben je benieuwd hoe Maurice en Albert ermee omgaan? Luister dan naar deze aflevering van STL Toekomstpraat!
Ga naar podcasts