Wij staan voor je klaar in de transport en logistiek. De sector vol kansen en mogelijkheden! Of je nu graag in een distributiecentrum werkt of liever de weg op gaat in een vrachtwagen, bij STL maken we het mogelijk. We helpen je met het zoeken naar je droombaan, bij je rijopleiding en zorgen ervoor dat je goed voorbereid aan de slag gaat. We gaan samen op weg naar jouw volgende stap.
Alles voor werkzoekenden
Emissieloos transport en de impact op chauffeurs en planners
Voor de zevende aflevering van de STL Toekomstpraat podcast ging ons presentatieduo op pad. In plaats van in de studio werd de aflevering live opgenomen voor publiek tijdens de E-Truck Experience op Circuit Zandvoort. Robert Gartner, innovatiemanager bij het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL), en logistieke podcaster Martijn Graat ontvingen daar Wouter Bremmer en Arjan Velthoven. Wouter is vrachtwagenchauffeur op een elektrische vrachtwagen bij Bremmer Transport en Arjan is hoofdredacteur bij TTM.nl. Het gesprek ging uiteraard over emissieloos rijden.
De opkomst van zero emissie transport
Zero emissie transport betekent goederen vervoeren zonder uitstoot van gassen die slecht zijn voor het milieu. De bekendste varianten hiervan zijn elektrische of op waterstof aangedreven vrachtwagens. Steeds meer fabrikanten brengen elektrische vrachtwagens op de markt, met betere actieradius en snellere laadtijden. Waar eerst vooral elektrische bakwagens werden ingezet voor distributie, worden nu ook steeds vaker elektrische trekker-oplegger-combinaties gebruikt voor langere ritten. Toch blijft de actieradius een discussiepunt: fabrikanten claimen soms 800 km, maar in de praktijk ligt dit meestal rond de 500 tot 600 km. Ook de laadinfrastructuur blijft een uitdaging.
Laden en plannen: een nieuwe werkwijze voor chauffeurs en planners
Een van de grootste uitdagingen voor elektrische vrachtwagens is het tekort aan geschikte laadplekken. Veel laadplekken zijn niet geschikt voor grote trucks, waardoor chauffeurs hun routes nauwkeurig moeten plannen om niet stil te komen staan. Planners spelen hierin een cruciale rol: zij moeten oplaadmomenten en rustpauzes slim inplannen. Deze kunnen niet zomaar gecombineerd worden, want het opladen van een vrachtwagen telt officieel niet als rusttijd. Hoewel er steeds meer laadplekken komen, gaat het soms toch mis. Wouter ervaart dit regelmatig:
"Soms moet je een uur wachten omdat er al twee trucks aan het laden zijn. Dan moet je doorrijden en hopen dat het volgende laadpunt vrij is."
De toekomst van transport: elektrisch of toch op waterstof?
Hoewel de transitie naar emissieloos transport in volle gang is, zijn er nog uitdagingen:
- Hoge kosten van elektrische trucks (€250.000 - €300.000)
- Tekort aan laadinfrastructuur
- De overgangsperiode waarin diesel en elektrisch naast elkaar blijven bestaan
Naast batterij-elektrische trucks wordt er ook gekeken naar waterstoftrucks. Hier zijn twee varianten:
- Trucks met een brandstofcel, die elektriciteit opwekt uit waterstof
- Trucks met een waterstofverbrandingsmotor
Waterstof zou geschikt kunnen zijn voor lange afstanden, maar momenteel zijn er weinig tankstations waar je waterstof kunt tanken.
De praktijk: rustiger rijden, maar met uitdagingen en veranderingen
Het opladen van een elektrische vrachtwagen duurt langer dan tanken bij een benzinestation. Als laadstations vol staan, kun je proberen door te rijden naar de volgende, maar dat kan niet onbeperkt. Leeg is leeg.Een andere grote verandering is het rijden zelf. Chauffeurs moeten hun rijstijl aanpassen om het maximale uit de batterij te halen. Dit betekent bijvoorbeeld regeneratief remmen, waarbij de truck afremt zodra je je voet van het gaspedaal haalt. Toch biedt het rijden in een elektrische truck veel voordelen voor chauffeurs. De cabine is stiller en trillingsvrij, wat zorgt voor minder vermoeidheid. Wouter bevestigt dit:
"Na een dag rijden in een elektrische truck ben ik minder moe dan in een diesel. De rust en stilte maken echt verschil."
Wil je meer weten over emissieloos transport?
En ben je benieuwd naar de toekomst van de wereld van transport en logistiek? Luister dan naar deze aflevering van STL Toekomstpraat!
Ga naar podcasts