Hubbel elektrische voertuigen voor in de stad

Van drukte naar duurzaamheid: logistieke innovaties in de stad

Nederland wordt steeds drukker en dat merk je vooral op de weg en in de steden. Steeds meer spullen moeten de stad in. Bouwmaterialen voor de bouwplaatsen. Voorraden voor de winkels. En duizenden pakketjes die dagelijks bij mensen thuis worden afgeleverd. Hoe pak je dat aan als vervoerder? Hoe bezorg je goederen snel en effectief in de zero-emissiezones in grote steden? Lees snel verder hoe Koen Idzenga, uitvoeringsbaas bij Hubbel daar mee omgaat.

Deel deze pagina

In de vierde aflevering van de podcast STL Toekomstpraat ging ons vaste presentatieduo weer in gesprek. Robert Gartner, innovatiemanager bij het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) en logistieke podcaster Martijn Graat spraken dit keer Koen Idzenga. Koen is Uitvoeringsbaas bij Hubbel. Hij is er verantwoordelijk voor dat de logistieke operatie van Hubbel goed draait. Koen sprak met Robert en Martijn over logistiek in de stad.

Drukte in de Stad: meer mensen, meer spullen

Nederland wordt steeds drukker en dat merk je vooral op de weg en in de steden. Steden pakken deze drukte creatief en efficiënt aan. In Rotterdam zie je bijvoorbeeld steeds meer hoge woontorens, zodat er meer mensen kunnen wonen zonder veel ruimte te gebruiken.

Maar dit betekent ook dat er steeds meer spullen de stad in moeten. Bouwmaterialen voor de bouwplaatsen. Voorraden voor de winkels. En duizenden pakketjes die dagelijks bij mensen thuis worden afgeleverd door de groei van online bestellingen.

Beluister de podcast: Van drukte naar duurzaamheid; logistieke innovaties in de stad Beluister via Spotify

Schone lucht

De drukte in de stad zorgt voor uitdagingen zoals volle wegen en slechtere luchtkwaliteit door uitlaatgassen. Steeds meer steden pakken dit probleem aan met zero-emissiezones. In deze zones mogen geen busjes en vrachtwagens met benzine- of dieselmotoren meer komen. 

Dat betekent dat er veel verandert voor bedrijven die in de stad moeten zijn. Een partij als Hubbel lost dat op door goederen aan de rand van de stad op te vangen. Elektrische voertuigen bezorgen deze goederen in de stad. Ze halen ook weer goederen op die buiten de stad vervoerd moeten worden. 


Zero emmissie zone in de stad

“Als onze chauffeurs bijvoorbeeld zien dat iemand slecht ter been is, dan lopen ze even mee naar binnen om de doos op een handige plek neer te zetten.”
Koen Idzenga

Duurzaamheid gaat verder dan elektrisch vervoer

Door goederen zonder uitlaatgassen door de stad te vervoeren, verbetert de luchtkwaliteit. Maar volgens Koen gaat duurzaamheid verder. De leefbaarheid in de stad wordt beter als we meer rekening met elkaar houden. Bij Hubbel doen ze dit op verschillende manieren.

De planners bij Hubbel houden rekening met het type goederen en de bestemming. De ene chauffeur hoeft maar een paar stappen te zetten, terwijl een ander iets naar de bovenste verdieping van een flatgebouw moet brengen.

Het is belangrijk dat alles op tijd en op de juiste plek wordt bezorgd. Maar de manier waarop dat gebeurt is ook belangrijk. Chauffeurs moeten rustig rijden en zo min mogelijk overlast veroorzaken als ze de auto stilzetten om uit te laden.


Planner logistiek

“Als Sectorinstituut zijn wij bezig met hoe bedrijven met hun mensen omgaan. Ga in gesprek met je mensen. Zorg dat ze zich kunnen ontwikkelen en bied ze die mogelijkheid aan.”
Robert Gartner

Bezorgen is mensenwerk

Dat meedenken met de klant doet Hubbel ook voor het eigen personeel. Ze besteden veel aandacht aan de ontwikkeling van hun chauffeurs. Chauffeurs met een rijbewijs B die een rijbewijs C willen halen krijgen die kans. En toen bleek dat één van de chauffeurs heel veel wist van IT, is hij nu nauw betrokken bij IT-zaken.

Over werken bij Hubbel zegt Koen: “Als iemand zijn werk leuk vindt, gemotiveerd is om te doen wat hij doet, elke dag met plezier naar zijn werk gaat, dan heb je voor mij de beste medewerker 

Toekomstpraat

Er komen steeds meer mensen, die steeds meer spullen bestellen. Daar zal waarschijnlijk weinig aan veranderen. Wat we wel kunnen veranderen is hoe we ervoor zorgen dat die spullen bij de mensen komen. Je kunt daar ook zelf wat aan doen. Als je iets bestelt, denk dan na of je het wel echt de volgende dag nodig hebt. Hoe meer tijd er is om iets te bezorgen, hoe makkelijker het is om dat op een duurzame manier te doen.

Toekomstpraat in de sector transport en logistiek

Wil je meer weten over stadsdistributie, duurzaam bezorgen en hoe het is om te werken bij een bedrijf dat de stad leefbaarder maakt, luister dan naar aflevering 4 van STL Toekomstpraat.

Beluister via Spotify
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Heb je vragen?

Ook benieuwd wat de toekomst betekent voor jouw werk? We helpen je graag!

Bel: 088-2596271

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?