Kraanmachinist Marc Boone
Ervaringen met verticaal transport

Wil jij werken op hoog niveau? Word kraanmachinist. 

Last van hoogtevrees moet je niet hebben bij dit beroep. Gelukkig heeft de 49-jarige Marc Boone hier geen last van. Hij voelt zich helemaal thuis in zijn torenkraan. Wij van STL waren ook benieuwd hoe de wereld eruitziet vanaf deze hoogte. Daarom liepen we een dag mee met Wagenborg Nedlift.

Deel deze pagina

Verticaal transport  

Ze torenen boven alles en iedereen uit. Ze zijn dan ook een opvallende verschijning op bouwplaatsen. De torenkranen worden gebruikt om materiaal op hooggelegen plekken te hijsen. Verticaal transport wordt dit genoemd. Er komt nog veel bij kijken voordat zo’n kraan op een locatie staat.   

Wij stappen vandaag in bij Marc Boone. 15 jaar werkt hij bij Wagenborg Nedlift als kraanmachinist. Daarnaast geeft hij trainingen en begeleid nieuwe kraanmachinisten. De juiste man om ons alles te vertellen over het werk.  

Begonnen in het groen 

Dat Marco veel ervaring heeft wordt al snel duidelijk. Zijn hele werkzame leven is hij al aan het hijsen. “Ik ben begonnen in militaire dienst. Daar was ik Monteur Technisch Specialist. Hier heb ik mijn rijbewijs en hijsbewijs gehaald. Ik heb een mooie tijd gehad, maar na mijn uitzending naar Bosnië vond ik het tijd om iets anders te zoeken. Als je kinderen krijgt denk je toch anders over werken in een conflictgebied. Toen ben ik werk gaan zoeken buiten de landmacht.”  

Kraanmachinist Marc Boone
Kraanmachinist Marc Boone

Naar binnen gelopen en nooit meer weggegaan 

Solliciteren deed Marco geheel op zijn eigen manier en dat is goed gelukt. “Als militair was ik op dat moment werkzaam op de basis in het Duitse Münster. Daar zat een Nederlands eenheid. Zelf woon ik in Gildeshaus in Duitsland. Dat is net over de grens met Nederland. Precies in het midden tussen Oost-Nederland en Münster. Dus ook dichtbij Hengelo. Ik ben toen op een dag letterlijk bij Wagenborg naar binnen gelopen en verteld dat ik werk zocht als kraanmachinist. Dat ging goed, want ik werk er nog steeds.”  

Opleiding tot kraanmachinist 

Wat moet je eigenlijk doen om kraanmachinist te worden? Marco vertelt: “Als eerste moet je een groot rijbewijs hebben. Dat kan je halen via STL. Daarna kom je intern bij ons werken. Bijvoorbeeld in het magazijn. Je leert het bedrijf kennen en de materialen waarmee we werken. Er zijn verschillende vakgebieden. Je kan werken in de bouw, infra of transport. Iedere afdeling heeft zijn eigen specialisme.”  

Wagenborg heeft een eigen terrein waar je de basis van het hijsen leert. Dit duurt ongeveer twee weken. Hierna ga je een opleiding volgen bij het Verticaal Transport Centrum (VTC). Na het afronden van de opleiding ga je het beroep leren in de praktijk. Hierover zegt Marco het volgende: “Dan begint het echte werk. Maar we bouwen het natuurlijk wel rustig op. Je begint met kleine klussen en onder begeleiding van een ervaren kraanmachinist. Dit leertraject kan wel 1 à 2 jaar duren. Dit is afhankelijk van welke richting je op gaat en hoe snel je leert.” 

Veel mogelijkheden 

Bij Wagenborg zijn veel mogelijkheden. Als kraanmachinist kan je kiezen tussen een torenkraan of telescoopkraan. Je hebt voor beide type kranen een apart certificaat nodig.   

Macro vertelt: “Meestal begin je op een torenkraan. Je begint dan met kleinere klussen. De klus van vandaag is een voorbeeld een kleine klus. We halen oude dakpannen van het dak en zetten isolatiemateriaal op de steiger. Daarna verplaatsen we de kraan om een straat verderop steigers weg te halen. Deze tillen we achter de huizen weg. We zetten de steigers op straat zodat een vrachtwagenchauffeur ze kan ophalen en naar een andere klus kan brengen. Als dit goed gaat, dan ga je naar grotere projecten.”   

Kraanmachinist Marc Boone
Kraanmachinist Marc Boone

Zelf machinist worden? 

Wil je jouw carrière naar grote hoogte brengen? Word dan kraanmachinist.  Met onze subsidie is de eerste stap naar de functie van (toren)kraanmachinist zo gemaakt. Heb jij het in je? 

Ik heb het in me!
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer informatie?

Wil je meer weten over werken in de transport en logistiek of heb je vragen? Neem contact met ons op.

Bel: 088 - 2596271

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?