Veilig werken met rolcontainers
Onderzoek

Veilig werken met rolcontainers: Kaders, richtlijnen en hulpmiddelen

Het werken met rolcontainers kan fysiek zwaar zijn en leiden tot klachten aan spieren en gewrichten, vooral in de schouders en rug. Om dit risico te verminderen en een veilige werkomgeving te garanderen, heeft STL kaders, richtlijnen en een hulpmiddelen werkwijzer opgesteld. Deze afspraken helpen bedrijven en medewerkers om veilig en efficiënt met rolcontainers te werken, met oog voor gezondheid en duurzaamheid.

Kaders en richtlijnen

Werken met rolcontainers kan lichamelijke klachten veroorzaken als het niet goed wordt uitgevoerd. Om dit te voorkomen, zijn er door STL duidelijke kaders en richtlijnen opgesteld. We geven vast de belangrijkste punten mee: 

  1. Verminder fysieke belasting: Duwen en trekken van rolcontainers kan veel kracht kosten, wat belastend is voor het lichaam. Het risico op klachten hangt af van: 
    - De afstand die je met de container moet lopen. 
    - Hoe vaak je deze moet verplaatsen. 
    - Het gewicht van de belading. 
    - De staat van de container: schone en goed draaiende wielen helpen. 
    - Een vlakke en gladde ondergrond is het beste; vermijd obstakels zoals drempels 

  2. Laad- en losplekken: 
    - Een laaddock zorgt voor een gemakkelijke overgang tussen het voertuig en de werkplek, wat de belasting vermindert. 
    - Vlakke en obstakelvrije vloeren zijn essentieel om het duwen en trekken veilig te maken. Gebruik rijplaten voor hoogteverschillen zoals stoepranden en drempels. 

  3. Belading: 
    - Plaats zware spullen onderin de rolcontainer. Zo blijft het zwaartepunt laag en voorkom je dat de container kantelt. 
    - Belading mag niet hoger zijn dan de kooiconstructie van de container. 
    - Moet je een lange afstand afleggen? Gebruik dan een hulpmiddel om de belasting te verminderen.

Hulpmiddelen werkwijzer

De Hulpmiddelen werkwijzer helpt om het werk met rolcontainers minder belastend te maken. Deze hulpmiddelen zijn er speciaal voor situaties waarin duwen en trekken van rolcontainers zwaar kan zijn. Met het juiste hulpmiddel wordt de kracht die nodig is om een rolcontainer te verplaatsen minder, waardoor de kans op overbelasting kleiner wordt. Zo kunnen medewerkers veiliger en gemakkelijker hun werk doen, vooral bij lange afstanden, oneffen ondergronden of zware beladingen. 

In de werkwijzer van STL vind je een overzicht van hulpmiddelen, van elektrisch aangedreven trekkers tot simpele rijplaten voor het overbruggen van drempels. Elk hulpmiddel is geschikt voor een specifieke situatie, zodat je snel de beste keuze kunt maken voor jouw werkplek.  

Download de onderzoeken

De onderzoeken naar het werken met rolcontainers zijn de basis voor de richtlijnen van STL. In het ‘Onderzoek naar hulpmiddelen bij rolcontainers’ lees je welke hulpmiddelen geschikt zijn voor verschillende werksituaties. Het Onderzoek fysieke belasting rolcontainers laat zien hoe duwen en trekken fysiek belastend kan zijn. Beide bestanden zijn hieronder te downloaden.

Meer informatie? Bekijk ook onze pagina’s over veilig werken en de arbocatalogus. Wist je dat er ook een opleiding fysieke belasting wordt gegeven? Deze telt mee voor de code95 én wordt voor 75% gesubsidieerd. 

Annemijn Remmers adviseur STL

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag of wil je direct van onze diensten gebruik maken? Onze adviseurs staan voor je klaar om je verder te helpen.

Mailen of bellen?

088-2596121 Bereikbaar tussen 08.30 en 17.00
Wat vind je van deze pagina?