Heb je vragen over diversiteit en inclusie?
Heb je vragen of wil je aan de slag met diversiteit en inclusie? Onze adviseurs staan voor je klaar om je verder te helpen.
Het vijfstappenplan is een belangrijke stap in de richting van een meer diverse en inclusieve transport- en logistieke sector. De sector heeft de verantwoordelijkheid om een werkomgeving te creëren waar iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt, ongeacht geslacht, leeftijd, etniciteit, religie, seksuele geaardheid of handicap. Dit stappenplan doorloop je niet in één dag, maar is een proces dat je bedrijf een sterkere positie kunt geven op het gebied van diversiteit en inclusie. Het stappenplan bevat hulp en handige tools om hier mee aan de slag te gaan.
Het is belangrijk om te weten hoe het staat met diversiteit en inclusie in jouw organisatie. Zonder dat inzicht is het lastig om te verbeteren. Door te kijken waar kansen en uitdagingen liggen, kun je gericht werken aan een veilige en open werkomgeving. Dit zorgt ervoor dat medewerkers zich prettig voelen én dat de organisatie sterker wordt. Diverse teams bedenken meer nieuwe ideeën, nemen betere beslissingen en maken de organisatie aantrekkelijker voor nieuwe medewerkers. Daarom is het belangrijk om actief met diversiteit en inclusie aan de slag te gaan.
Een sterke missie en visie op diversiteit en inclusie geven richting aan je organisatie. Ze laten zien waar je voor staat en waar je naartoe wilt. In deze stap geven we een aantal concrete tips voor het opstellen en communiceren van een succesvolle diversiteit en inclusie missie en visie.
Diversiteit begint bij de instroom van nieuwe medewerkers. Werven op basis van behoefte is belangrijk, maar zorg dat diversiteit geen bijzaak is. Dit betekent dat je bewust moet kijken naar hoe en waar je vacatures uitzet en welke selectiecriteria je hanteert. Een inclusief wervingsproces helpt om een breder en diverser talent aan te trekken. Denk hierbij aan het gebruik van inclusieve vacatureteksten, het inzetten van diverse wervingskanalen en het trainen van recruiters om onbewuste vooroordelen te herkennen en te vermijden.
Door diversiteit in werving en selectie te integreren, bouw je aan een organisatie waar iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt. Dit draagt niet alleen bij aan een inclusieve cultuur, maar versterkt ook de innovatiekracht en het succes van de organisatie.
Focus op de functie-eisen
Creëer een inclusieve wervingsstrategie
Beoordeel kandidaten objectief
Goed voorbeeld: Een bedrijf heeft een vacature voor een logistiek medewerker. Ze maken een duidelijke omschrijving van de functie, waarbij ze alleen de noodzakelijke vaardigheden noemen, zoals ervaring met het besturen van een heftruck en kennis van logistieke processen. Ze vermijden woorden zoals "uitstekend leiderschap" die mensen kunnen uitsluiten. De vacature wordt gedeeld op verschillende platforms, ook op sites die gericht zijn op diverse groepen, zoals vrouwen of werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het bedrijf organiseert een open sollicitatiedag, zodat iedereen zich welkom voelt. De sollicitatiecommissie is getraind om vooroordelen te herkennen en te vermijden. Tijdens de gesprekken wordt gekeken naar de ervaring en vaardigheden van de kandidaten, niet naar hun uiterlijk of achtergrond.
Goed voorbeeld Younes ingewerkt met gebarentaal
Fout voorbeeld: Een bedrijf plaatst de vacature alleen op een platform voor mannen in de logistiek. De omschrijving van de functie is vaag, met eisen zoals "je moet sociaal en snel zijn", terwijl dit niet echt nodig is voor de functie. De sollicitatiecommissie is niet getraind om vooroordelen te herkennen. Tijdens de sollicitatiegesprekken worden geen gestructureerde vragen gesteld, waardoor de beoordeling van de kandidaten subjectief is. Er wordt niet bewust gelet op diversiteit, waardoor sommige groepen zich misschien niet aangesproken voelen om te solliciteren.
Conclusie: In het goede voorbeeld wordt bewust gekeken naar inclusiviteit in elke stap van het wervingsproces. Dit helpt om een breder en diverser talent aan te trekken. Het slechte voorbeeld laat zien hoe onbewuste vooroordelen en een gebrek aan diversiteit kunnen leiden tot het uitsluiten van bepaalde groepen.
Diversiteit in je team is waardevol, maar om het volle potentieel te benutten, moet je ook investeren in een inclusieve onboarding-ervaring. Hier volgen enkele tips: